Namirnice koje prete da "zauzmu tron": Pojam superhrane ovladava tržištem
Svi već znamo koliko je važna zdrava ishrana, a ona je bazirana na vrsti namirnica koje unosimo, broju kalorija i rasporedu obroka u danu.
Superhrana ima razne nutritivne benefite, poput visokog nivoa vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata, a lako se uklapa u svaku dijetu i recept i može da se konzumira redovno.
Kelj i borovnice su samo jedni od "članova" novonostalog termina superhrana, a navodimo ostatak magičnih jela i sastojaka koji su se našli na ovoj listi.
1. Sočivo
- Ova proteinska žitarica postiže veliku popularnost i pojavljuje se svuda - od čipsa do paste, navodi Ejmi Gorin, vlasnica prodavnice zdrave hrane.
Ona dodaje i da sočivo proizvodi dobar holesterol i energetski protein, kao i magnezijum, gvožđe i folnu kiselinu. Lako se kuva u supi i dobar je izbor za svaki obrok.
Razne vrste sočiva od crvenih, zelenih, do francuskih, različitog su ukusa i teksture, tako da mogu da se kombinuju tako da ne dosade u ishrani.
2. Goveđa jetra
Goveđa jetra je ultimativna superhrana i prirodni multivitamin jer sadrži esencijalne vitamine i minerale u biodostupnoj formi koja se lako apsorbuje.
- Može biti konzumirana u celovitoj formi ili "podeljena" u kapsule.
Sadrži sve važne vitamine - A, D, E, K, B12, folnu kiselinu, minerale poput gvožđa i bakra, koji pružaju telu alat potreban za prirodni detoks, podržavaju hormonski balans i funkciju štitne žlezde, ističe nutricionistkinja Mikaela Klaus.
Vitamin A je ključan za održavanje mladosti i antistres , a većina ljudi je u deficitu ovog vitamina.
3. Urme
Zdrav slatkiš, voće s ukusom karamele, pravi je izbor kada želimo da nas "mine želja", a da nam se stanje šećera u organizmu ne poremeti.
Bogate su kalijumom i gvožđem, bez ikakvog veštačkog šećera.
Možemo ih konzumirati same, s puterom ili uz neki napitak, poput kafe.
4. Himalajski tartar od heljde
- Hrana je "superhrana" kada pored toga što je zdrava za naše telo i um, dobra je i po planetu - smatra Meri Purdi, nutricionistkinja.
Ova žitarica ne samo da je puna minerala, vlakana i polifenola koji štite imuni sistem, već može da raste u sredini sa siromašnim tlom, na niskim temperaturama i visokoj nadmorskoj visini.
5. Bulgur
Hrana od žitarica, napravljena od usitnjenih, prokuvanih zrna čvrste pšenice.
- Ova malo poznata žitarica, neverovatno dobrog ukusa, prepuna je svega, a najviše proteina i minerala.
Koristite je umesto kinoe i pirinča, poručuje Gorin.
6. Seme konoplje
Ova biljka je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet amino-kiselina.
Malo je poznato da se ona dodaje svuda, od energetskih čokoladica do smuti proteina, a pakovanje semena konoplje vas može energetski "sprovesti" kroz dan. Možete je koristiti na bilo koji način, kao dodatak salati, puter namazu i slično, navodi nutricionistkinja.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
srdjan
hvala lepo nismo mi ptice nista bez jagnjetine
Podelite komentar