• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 večernjih trikova koji pomažu da brže smršate

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rutina odlaska na spavanje može da ima veliki uticaj na gubitak viška kilograma

  • 0
Dijeta, ishrana, hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Mnoge večernje navike utiču na proces gubljenja viška kilograma - od ispijanja čaše alkohola po povratku sa posla do uživanja u brzoj hrani.

S druge strane, razvijanje dobre večernje rutine može da ima veliki uticaj na proces mršavljenja.

Dr Majkl Bol za "Eatthis.com" otkriva osam trikova koji mogu da pomognu u mršavljenju, a tiču se večernjih navika koje većina ljudi ima

1. Nemojte jesti prekasno

Ukoliko pokušavate da smršate, potrudite se da poslednji obrok bude najmanje dva sata pre odlaska na spavanje. Ovo pravilo je, smatra dr Bol, donekle kontroverzno.

- Bez obzira na vreme kad jedete, vaše telo treba da obrađuje kalorije na isti način. Međutim, osobe koje vole da jedu uveče najčešće jedu kaloričniju hranu i možda ne jedu zato što su gladne, već zato što im je dosadno. Izbegavanje kasnih noćnih obroka je dobar način da se uverite da ne unosite dodatne kalorije koje vam nisu potrebne - savetuje dr Bol.

2. Proteinska večera sa tajnim sastojkom

Otići na spavanje “praznog stomaka” može da bude prilično izazovno i da poremeti kvalitet sna. Zato dr Bol savetuje konzumiranje užine u večernjim satima, ali isključivo one koja sadrži kazein. Objašnjava i zašto:

- Namirnice sa kazeinom se sporije vare, a manji obrok sa kazeinom pre odlaska na spavanje obezbeđuje proteine koji su korisni za oporavak i izgradnju mišića.

Kazein se nalazi u mleku, jogurtu, kiselom mleku i sirevima.

jogurt, mleko, pavlaka, mlečni proizvodi Foto: Shutterstock

3. Vežbajte, ali u pravo vreme

Ukoliko niste jutarnji tip i radije birate odlazak na trening posle posla, potrudite se da to ipak ne bude neposredno pre spavanja.

Prema rečima dr Bola, naše telo sagoreva kalorije satima posle vežbanja. Zbog toga on sugeriše da je idealno vreme za odlazak u teretanu, u šetnju ili na trčanje u popodnevnim ili ranim večernjim satima.

4. Zaboravite na alkohol

Mnogi ne znaju da su alkoholna pića prava “šećerna bomba” za organizam. Uz to, alkohol dehidrira organizam, što je takođe loše ukoliko želite da se oslobodite viška kilograma.

- Pored toga što ima mnogo kalorija, alkohol ometa san, pa se nećete osećati dobro ako uveče posegnete za čašicom - upozorava dr Bol.

5. Spavajte u hladnijoj prostoriji

- Neka istraživanja sugerišu da temperatura može da utiče na to kako telo obrađuje masti, a spavanje u hladnijoj prostoriji može da podstakne sagorevanje više kalorija tokom noći - poručuje dr Bol.

Osim toga, spavanje u hladnijoj sobi omogućava bolji i kvalitetniji san.

San, foto Pixabay foto Pixabay

6. Izbegavajte plavo svetlo

- Ekrani mobilnih telefona, kompjutera i tableta emituju plavo svetlo koje može da poremeti vaš cirkadijalni ritam poznat kao prirodni ciklus spavanja i budnosti - podseća dr Bol.

Gledanje u ekran neposredno pre spavanja otežava da lepo i lako utonete u san, a neretko može i da podstakne da prošetate po stanu i potražite nešto za grickanje, što je veliki saboter u mršavljenju.

7. Držite se rasporeda

Pridržavanje doslednog rasporeda ne važi samo za posao, već i za vreme spavanja i buđenja.

- Odlazak u krevet i buđenje otprilike u isto vreme svakog jutra je odličan način da upravljate svojim cirkadijalnim ritmom i da budete sigurni da ste organizmu priuštili dovoljnu količinu noćnog sna koji je veoma važan u procesu gubljenja viška kilograma - kaže dr Bol.

8. Kupka i/ili čaj

Ispijanje šoljice aromatičnog čaja ili uživanje u mirišljavoj kupki može da bude sjajan završetak dana. Telo se tad oslobađa stresa i priprema da utone u san, a um se smiruje.

losion kupka gel za tuširanje Foto: Pixabay

- Ako spadate u osobe koje imaju poteškoća da lagano utonu u san, neki večernji ritual mogao bi da vam bude od velike pomoći. Šoljica čaja ili opuštanje u toploj kupki pomaže da se odvojite od dnevnog stresa, pa ćete lakše utonuti u san koji obnavlja organizam - poručuje dr Bol.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje