• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dijeta za kojom su poznati poludeli topi kilograme kao od šale: Stručnjaci su dali svoj sud o njoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Režim ishrane koji podrazumeva samo jedan obrok dnevno pomogao je mnogim svetskim zvezdama da izgube višak kilograma

  • 0
Elizabeth Hurley Elizabet Harli; Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

Dijeta bazirana na voću, dijeta bazirana na mesu, limun-dijeta, intermitentni post… Restriktivnih režima ishrane ima mnogo, pa je onima koji žele da smršaju često teško da se opredele za neki od njih kad ne žele da odu kod nutricioniste.

Novi trend koji je zavladao u svetu poznatih je dijeta koja podrazumeva samo jedan obrok dnevno, piše The Sun.

Na taj način Brus Spingstin je uspeo da se “steše”, a onda je njegovim stopama krenuo i Kris Martin. Muzičar koji na nedeljnom nivou praktikuje jedan dan uzdržavanja od hrane danas se kune u dijetu pomoću koje na izmaku pete decenije izgleda savršeno. Martin šest dana nedeljno jede jednom, a sedmog dana izbegava hranu.

Rock and roll hall of fame 2022 Foto: Tanjug/AP/Chris Pizzello

Dijeta kolokvijalno nazvana “jedan obrok dnevno” omiljena je i među damama iz sveta slavnih. Liz Harli je uspela da izgubi višak kilograma posle porođaja upravo zahvaljujući ovakvom režimu ishrane, a i Bruk Šilds samo jednom dnevno sedne za trpezarijski sto.

Ipak, stručnjaci iz oblasti ishrane ne podržavaju trenutno najpopularniju dijetu među slavnima.

Nutricionistkinja Riana Lambert kaže da bi jedan obrok dnevno mogao da utiče na nivo šećera u krvi, pa bi osobe koje se hrane na ovaj način mogle da osete vrtoglavicu, umor i žudnju za ugljenim hidratima.

Hleb, pogačice, testo, peciva Foto: Shutterstock

- Psihološki gledano, ovakav način ishrane bi mogao da preraste u ciklus prejedanja i izgladnjivanja, što nikako nije dobro - upozorava nutricionistkinja.

- Ukoliko ne jedete duže vreme, privlačiće vas hrana poput slatkiša i peciva, jer će vašem mozgu biti neophodna energija. Nivo energije može da opadne i možete da postanete opasno pothranjeni. Takođe, možete iscrpeti zalihe gvožđa, a ovakav način ishrane nije dobar ni za kosti.

Ona podvlači da konzumiranje jednog obroka dnevno nije održivo na duge staze.

- Slavne ličnosti verovatno imaju podršku lekara koji prate njihove analize krvi, a uz to pretpostavljam da idu i na fizioterapije, masaže i u bazen na opuštanje - komentariše nutricionistkinja Lambert.

Bruk Šilds Foto: Profimedia/Jordache/ MEGA / The Mega Agency

Konzumiranje jednog obroka dnevno, smatra ona, može da utiče i na san.

- Osobe koje se hrane na ovaj način verovatno ne spavaju dobro. Kod poremećaja u ishrani kakav je, na primer, anoreksija telo oslobađa endorfine, a osobe koje su na dijeti sokovima često govore o tome kako su super raspoložene. To je zaštitni mehanizam tela koji nas tera da istrajemo u odluci donetoj u vezi sa ishranom. Ujedno, to znači i da je manja verovatnoća da ćete moći da se opustite pred spavanje ukoliko ne unosite dovoljno kalorija. Zdravi ugljeni hidrati mogu da povećaju melatonin koji ima važnu ulogu po pitanju sna - objašnjava nutricionista Lambert.

16:8 dijeta, vreme za jelo, zdrava hrana, ishrana Foto:Shutterstock

S druge strane, njena koleginica Kim Person smatra da konzumiranje jednog obroka dnevno ne odgovara svima, ali u nekim slučajevima može da da dobre rezultate.

- Post ovog tipa pomaže telu da se prilagodi korišćenju zaliha masti - kaže Person.

- U ishrani većine ljudi dominiraju ugljeni hidrati, tako da organizam ne koristi naše rezerve masti za energiju. Organizam postaje lenj i oslanja se na konstantni unos ugljenih hidrata, pa bi ga trebalo trenirati da postane efikasniji. Jednom kad se prilagodi trošenju masnoće, mnogo je lakše izdržati duži vremenski period bez hrane.

Video: Bombastične transformacije naših poznatih: Ko je išao pod nož, a ko je prirodno skinuo kilograme

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje