• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 jednostavnih načina da smršate pre doručka: Primenite ih i bićete puni energije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Male navike koje mogu da dovedu do značajnih rezultata na putu ka fit figuri

  • 0
Fitnes influenserka Foto: Shutterstock

S prvim prolećnim danima mnogi su odlučili da promene režim ishrane ne bi li se rešili viška kilograma nakupljenih tokom zime.

S jedne strane, ovaj proces može da bude i te kako podsticajan u psihološkom smislu, ali s druge strane i iscrpljujuć, jer organizam biva lišen dela ugljenih hidrata i šećera koji pozitivno utiču na raspoloženje i priliv energije.

Dijetetičarka Melisa Mitri podelila je za "Eatthis.com" pet saveta pomoću kojih ćete već od ranog jutra učiniti mnogo toga za svoje telo u procesu mršavljenja.

1. Pijte puno vode kad se probudite

Istraživanja pokazuju da ispijanje većih količina vode može da ubrza metabolizam i pomogne u mršavljenju.

- Započinjanje jutra čašom vode može vam pomoći da smršate - kaže Mitri.

- Savetujem svojim klijentima da prvo popiju čašu ujutro kako bi stekli naviku da je piju odmah, što obično rezultuje da popiju više vode do večeri.

2. Budite koncentrisani

Usredsređenost na vežbe istezanja, pisanje dnevnika, beleženje ciljeva, molitvu ili meditaciju “podešava” na uspeh u mršavljenju tokom celog dana, smatra dijetetičarka.

Vežbe, vežbanje, razgibanje, joga Foto:Shutterstock

- Kad ste zahvalni na onome što imate i koncentrisani na nove ciljeve, više ste u skladu sa svojim telom, pa ćete lako i dosledno slediti nove navike u ishrani i vežbanju. Takođe, manje je verovatno da ćete upasti u zamku emocionalnog prejedanja - objašnjava Mitri.

3. Sunčajte se

Apsorpcija vitamina D može da odigra značajnu ulogu u procesu mršavljenja. Mitri savetuje da svakog jutra izađete na terasu i nekoliko minuta budete izloženi sunčevoj svetlosti.

- Nekoliko studija je pokazalo vezu između izlaganja UV zračenju i gubitka težine. Ne morate da trošite mnogo vremena, dovoljno je samo pet minuta šetnje po kraju ili šolja čaja na terasi - preporučuje Mitri.

4. Pokrenite se

Jutarnji trening je izvanredan način da započnete dan i podstaknete metabolizam da radi brže. Pored toga što ćete obezbediti energiju, telo će tokom čitavog dana sagorevati masne naslage, jer mišići obavljaju ovaj deo posla do 48 sati posle treninga.

patike Foto: Freepik

- Vežbanje je prirodno sredstvo za podizanje raspoloženja i dovodi do zdravih navika. Neka istraživanja su pokazala da jutarnje vežbanje može da dovede do većeg osećaja sitosti tokom ostatka dana. Ne morate da odradite jednočasovni trening svakog jutra; čak i desetominutna šetnja ili trčanje mogu da podstaknu endorfin - navodi Mitri.

5. Merenje

Nutricionistkinja savetuje da bi stajanje na vagu posle obavljanja jutarnje higijene i odlaska u toalet moglo da deluje podsticajno na osobe koje žele da smršaju.

- Redovno praćenje težine može da održi motivaciju, ali i da vas podseti da bi vaš izbor namirnica za doručak trebalo da bude u skladu sa principima zdrave ishrane - kaže Mitri.

Ipak, većina nutricionista neće se složiti sa njenim mišljenjem i umesto merenja na vagi predložiće da pomoću krojačkog santimetra izmerite obim struka, nadlaktica, grudi, kukova i butina.

U svakom slučaju, brojevi su ti koji deluju podsticajno na sve osobe koje žele da smršaju: za nekoga je to broj na vagi, za nekoga manji obim tela, a za nekoga manji broj garderobe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje