• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako kurkuma može da pomogne u mršavljenju: Uz zlatni začin do vitke figure

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga što je poznat kao dobar prirodni izvor antioksidanata, žuti koren može da bude od pomoći i ako želite da smršate

  • 0

Kurkuma, začin prepoznatljive žute boje, može da bude dobar saveznik ukoliko želite da izgubite višak kilograma.

Kako piše "Eatthis.com", kurkuma pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir. Prema američkom Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, ova biljka se u prošlosti koristila u ajurvedskoj medicini u Indiji i Kini za pomoć kod respiratornih problema i bolnih zglobova.

Danas mnogi ljudi uzimaju suplemente kurkume da bi ublažili posledice zapaljenskih procesa.

gojenje, salo, stomak, višak kilograma, menopauza Foto: Shutterstock

Kurkumin, supstanca koja se nalazi u kurkumi, daje onom začinskom korenu žutu nijansu, kao i većinu njegovih antiinflamatornih svojstava. Ali, ovaj začin može da bude od pomoći i ukoliko pokušavate da smršate, i to opet zahvaljujući kurkuminu.

Naime, neka istraživanja na životinjama su pokazala da kurkumin može da pomogne u mršavljenju i smanjenju masnog tkiva na stomaku. Iako je potrebno mnogo više istraživanja koja bi se potvrdile ove nalaze, male studije na ljudima sugerišu da dostupni oblici suplementacije kurkumina mogu pozitivno da utiču na sastav tela.

U preliminarnoj studiji iz 2015. godine na ljudima sa prekomernom težinom koji se bore da izgube težinu na 30-dnevnoj ishrani i promene načina života ustanovljeno je da je suplementacija sa 800 miligrama kurkumina tokom 30 dana dovela do značajnog smanjenja težine, telesne masti i obima kukova i struka.

Nutricionisti savetuju da bi kurkumu obavezno trebalo pomešati sa mlevenim crnim biberom, jer tako njena svojstva dolaze do punog izražaja.

kurkuma foto: pixabay.com

Naravno, kurkuma nije "čarobni štapić" pomoću kog ćete "preko noći" steći vitku liniju bez promena starih navika. Neophodno je da uz pomoć nutricioniste odaberete adekvatan režim ishrane i da uključite fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu. Kurkuma će na tom putu biti dobar saveznik koji će vam dati "vetar u leđa" da istrajete.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa pilates loptom: Nikad lakše do ravnog stomaka i super oblikovanih nogu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje