Dr sc. med. Jelena Kašanin objašnjava kako treba da izgleda ishrana u toku radnog dana: Moć planiranja obroka

 
  • 0

U toku radnog dana pridržavanje principa pravilne ishrane, koji se odnose na umerenost i raznovrsnost kao i na pravilno raspoređene obroke, nije jednostavno. U žurbi smo od kada ustanemo, nemamo vremena za doručak, a u toku dana često posegnemo za grickalicama, slatkišima i sokovima, brzom hranom i pecivom.

Pravimo velike pauze između obroka i prvi pravi obrok imamo tek kada dođemo kući u kasnim popodnevnim ili večernjim časovima. Sa ovakvim stilom života na putu smo da postanemo gojazni, da dobijemo visok krvni pritisak ili dijabetes. Da bismo sprečili nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja potrebno je da unesemo male izmene u ishranu i da na taj način uradimo mnogo za naše zdravlje. Kako to učiniti objašnjava  dr sc. med. Jelena Kašanin iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako najčešće izgleda naš radni dan kada je ishrana u pitanju?

- Najmanje tri obroka u toku dana su u vreme kada smo na poslu. U kasnijim prepodnevnim časovima, posle kafe, odlazimo po pecivo, do vremena ručka dostupne su nam grickalice i slatkiši, a kada dođe vreme ručka, posežemo za brzom hranom. U ovakav ciklus lako je ući i posle izvesnog vremena osećamo da smo se u njemu zaglavili. Tada se više ne pitamo da li nam je još jedan kolač ili još jedna čokoladica zaista potrebna - kaže dr sc. med. Jelena Kašanin.

Prema rečima naše sagovornice, održavanje zdravih navika u toku radnog dana ne mora da bude teško, kako bi nam se, možda, u prvom trenutku učinilo.

doručak Foto: Shutterstock

- Doručak nam daje neophodnu energiju za započinjanje radnog dana i, bez obzira na jutarnju užurbanost, ne bi trebalo da ga preskačemo. Dovoljno je da pre spavanja pripremimo ovsene pahuljice u koje možemo da dodamo malo čia semenki, badem, nešto od voća i da ujutru, dok se spremamo, dosipamo jogurt ili mleko. Možemo na jedno do dva parčeta hleba da stavimo kuvano jaje ili salatu i da uz jogurt ili kiselo mleko započnemo dan. U nedostatku vremena izbor za doručak mogu da nam budu i samo jogurt ili ovsene ili ražane pločice. U vreme doručka još uvek smo kod kuće tako da nam to olakšava pripremu ovog obroka - kaže naša sagovrnica i dodaje:

- Najteže je obezbediti zdrav ručak jer smo u to vreme na poslu. Umesto brze hrane možemo da ponesemo prethodno pripremljenu salatu sa sirom, tunjevinom, pilećim mesom ili sendvič sa salatom, jajima ili mladim sirom. Brzu hranu možemo zameniti projom i salatom, pirinčem sa tunjevinom ili povrćem.

U toku dana često osetimo pad energije i umor i tada prvo pomislimo na kafu. Međutim, umesto kafe možemo da pojedemo voće kome možemo da dodamo malo orašastih plodova ili kockicu crne čokolade, savetuje dr Kašanin. Dobar izbor je i povrće, zatim jogurt sa malo ovsenih pahuljica ili granola sa svežim voćem, ovsena ili ražana štanglica ili galeta. U toku radnog dana ne treba zaboraviti na unos vode, limunade, čajeva.

Za očuvanje energije i osećaja sitosti u toku radnog dana potrebno je da osmislimo i pripremimo male obroke i užine dan unapred. Mala promena u našoj dnevnoj organizaciji može mnogo da nam pomogne u očuvanju zdravlja.

Savete o pravilnoj ishrani možete dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa jastukom za ravan stomak i isklesane trbušnjake

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje