
Na ove namirnice ZABORAVITE čim pređete 45. godinu: Srbima jedna posebno teško pada - ali izaziva bolesti srca
Kako godine prolaze, tako se menja i naše telo, a samim tim i njegove nutritivne potrebe. Ono što smo bezbrižno jeli u dvadesetim godinama, nakon 45. može postati ozbiljan faktor rizika po naše zdravlje. Zato je ključno preispitati svoje navike u ishrani i fokusirati se na namirnice koje nas podržavaju u ovom životnom dobu. Pitali su Taru Kolingvud, magistra nauka i registrovanu dijetetetičarku, koje su to namirnice koje bi trebalo izbegavati.
Šećerna pića i prerađeno meso
Pića puna šećera, poput gaziranih sokova i kupovnih voćnih sokova, trebalo bi u potpunosti izbaciti iz ishrane.
- Prepunjeni su šećerom i praznim kalorijama, što doprinosi debljanju, insulinskoj rezistenciji i povećava rizik od hroničnih bolesti, objašnjava Kolingvud.

Umesto toga, ona preporučuje jednostavne, a efikasne alternative. Odaberite vodu, biljne čajeve ili gaziranu vodu sa limunom.
Prerađeno meso, uključujući slaninu, kobasice i hot-dogove, takođe se nalazi na listi namirnica koje treba izbegavati svima starijima od 45 godina. Prerađeno meso je bogato zasićenim mastima, natrijumom i nitratima, što povećava rizik od raka i srčanih oboljenjaBolji izbor su nemasni proteini poput grilovane piletine, ćuretine ili ribe.
Rafinisani ugljeni hidrati i pržena hrana
Rafinisane ugljene hidrate, poput belog hleba, bele paste, kao i peciva i prethodno upakovanih peciva, takođe treba izbegavati. Kolingvud objašnjava da se oni brzo vare, što uzrokuje skok i pad šećera u krvi, a to doprinosi povećanju telesne težine. Umesto toga, preporučuje cele žitarice poput ovsa, kinoe i integralnog hleba.
Pržena hrana je ukusna, ali bi trebalo da je izbegavate, uključujući pomfrit, pileća krilca i pržene kriške crnog luka, i da je izbacite iz ishrane kada napunite 45 godina.
- Puna je trans masti i kalorija. Ovo podstiče upale i srčane bolesti.
Umesto prženja, savetuje pečenje, prženje na tiganju ili korišćenje friteze na vruć vazduh "za zdraviju opciju".
Alkohol, grickalice i šećerne žitarice
Trebalo bi da razmislite o tome da ostavite flašu ako imate više od 45 godina. Alkohol, posebno prekomerni unos alkoholnih pića, je zabranjen.
- Pijenje alkohola usporava metabolizam, remeti san, opterećuje jetru i doprinosi masnoćama na stomaku, objašnjava Kolingvud.
Ipak, ne morate potpuno da prestanete. Ograničite se na umerene nivoe (1 piće dnevno za žene, 2 za muškarce), predlaže Kolingvud.
Jedenje grickalica poput čipsa, krekera i pereca može izgledati bezopasno. Međutim, visoko prerađene grickalice su opasne po vaše zdravlje ako imate više od 45 godina.
- Imaju visok sadržaj soli i nezdravih masti. To dovodi do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska.

Tu je i činjenica da "nisu baš zasitne". Bolje je izabrati orašaste plodove, semenke ili domaće kokice (kuvane na vazduh).
Šećerne žitarice, uključujući i one koje se prodaju u prodavnicama zdrave hrane, mogu biti opasne ako imate više od 45 godina.
- Šećerne žitarice imaju visok sadržaj šećera, a nizak sadržaj vlakana, kaže Kolingvud.
Mogu podstaći povećanje telesne težine i insulinsku rezistenciju. Bolje opcije su ovsena kaša, nezaslađena granola ili žitarice sa visokim sadržajem vlakana.
Skrivene opasnosti u svakodnevnoj ishrani
Trans masti, uključujući sve što je napravljeno od hidrogenizovanih ulja ili margarina i pakovanih peciva, su još jedna stvar koju treba izbegavati. Trans masti "povećavaju LDL (loš holesterol), smanjuju HDL (dobar holesterol)", kaže Kolingvud. Takođe su povezane sa srčanim oboljenjima.
- Proverite etikete i izbegavajte "delimično hidrogenizovana ulja", predlaže Kolingvud.
Mlečni proizvodi sa punim sadržajem masti mogu imati bolji ukus, ali Kolingvud upozorava da, ako imate više od 45 godina, ne bi trebalo da se prepuštate njima.
- Visok sadržaj zasićenih masti, što može pogoršati zdravlje srca i nivo holesterola, objašnjava ona.
Umesto toga, birajte opcije sa nižim sadržajem masti "umereno".
Konzervirane supe su jednostavan način za jelo. Sve što treba da uradite je da zagrejete sadržaj u šerpi. Međutim, Kolingvud upozorava da se to ne sme.
- Izuzetno visok sadržaj natrijuma, što dovodi do nadimanja, visokog krvnog pritiska i rizika od srčanih oboljenja, kaže Kolingvud.
Umesto toga, Kolingvud preporučuje pravljenje domaćih supa sa svežim sastojcima i začinskim biljem.
Jogurti sa ukusom i dodatkom šećera su još jedno brzo rešenje koje treba izbegavati. Često su puni dodatog šećera i veštačkih aroma, što dovodi do skokova šećera u krvi i potencijalnog povećanja telesne težine. Izaberite običan grčki jogurt i dodajte sveže voće ili malo meda.
Voćni sokovi: Ne tako bezazleno osveženje
Voćni sokovi, "čak ni 100% voćni sok" nisu dobra opcija za osobe starije od 45 godina.
- Visok sadržaj prirodnih šećera, nedostaju vlakna celog voća; mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi, kaže Kolingvud.
Umesto toga, jedite celo voće ili razblažite sok vodom da biste smanjili kalorije.
(Ona.rs/Eat This Not That)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako da jedete koliko želite bez ikakve griže savesti i brige o gojenju
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.