• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da pratimo spavanje: Šta nam kazuju pametni satovi

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako uređaji prate naše spavanje?

  • 0
nesanica, spavanje, biljka, san Foto: Shutterstock/antibydni

Sve je više različitih uređaja koji nam pomažu da pratimo kako spavamo. To je postala standardna funkcija većine pametnih satova i narukvica. Iako nam ovi uređaji daju niz korisnih podataka, važno je znati kako čitati podatke i šta raditi sa njima.

Kako uređaji prate naše spavanje?

Centralno za funkcionalnost ovih uređaja za praćenje sna je fotopletizmografija, tehnologija koja koristi svetlost za procenu različitih fizioloških parametara. To je ona zelena svetlost koja se povremeno pali na dnu sata koji nosimo. Ta svetlost koja se emituje iz uređaja prodire u kožu, dospevajući do krvnih sudova. Merenjem količine reflektovane svetlosti, ovi uređaji procenjuju parametre vezane za rad srca kao što su broj otkucaja i varijabilnost otkucaja srca.

smart watch pametni sat Foto: Pexels

Ova tehnologija prvenstveno funkcioniše tako što otkriva promene u zapremini krvi u perifernoj cirkulaciji.

Promene u zapremini krvi se javljaju sinhronizovano sa svakim otkucajem srca, omogućavajući uređaju da prati srčanu aktivnost. Naravno, to ne važi za svakoga. Kod osoba sa tamnijom bojom kože ili nekim zdravstvenim problemima, pigment kože ometa prolaz i refleksiju svetlosti, utičući na sposobnost uređaja da precizno meri fiziološke podatke. To se dešava i kod osoba koje su gojazne ili kod kojih postoje poremećaji srčanog ritma. Postoje i drugi načini praćenja sna.

Neki uređaji koriste akcelerometar koji prati naše pokrete dok spavamo. A noviji, koji se postavljaju ispod dušeka, mogu da koriste balistokardiografiju, otkrivajući suptilne pokrete srca povezane sa fazama spavanja. Ipak, tačnost može da još uvek značajno da varira. Ovo još uvek nisu dovoljno precizni uređaji.

Ipak, neke podatke možemo da dobijemo. Ovi uređaji, manje ili više tačno, otkrivaju stanja spavanja i budnosti, i faze sna kao što je REM faza i faza dubokog sna. Ove faze su definisane moždanom aktivnošću, a većina ih nije direktno merljiva.Više o ovome pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs uplovila je u čaroban svet vazdušne joge: Nestvarne akrobacije dostupne su svima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje