• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nepravedno zapostavljeno, a čini čuda za kožu: Koje su sve prednosti orahovog ulja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako nije toliko popularno poput arganovog ili bademovog, orahovo ulje je vrhunski sastojak zahvaljujući umirujućim i antimikrobnim efektima

  • 0
Orahovo ulje, orasi Foto: Pixabay

Veoma nepravedno zapostavljeno, a pojedini stručnjaci tvrde da bi ulje oraha moglo da bude pravi čudotvorac u nezi kože. Već vekovima se koristi u ritualima za podmlađivanje, jer koži daje veliki procenat vlage.

Čak i u istorijskim dokumentima stoji da je ovo ulje bilo pravi trend u 17. veku, ali i dosta ranije, u Staroj Grčkoj i Rimu.

Iako nije toliko popularno poput arganovog ili bademovog, orahovo ulje je vrhunski sastojak zahvaljujući umirujućim i antimikrobnim efektima po kožu, piše Byrdie.

Orahovo ulje se dobija iz samog ploda. Orah je opšte priznat kao jedan od najzdravijih orašastih plodova, a pojedine studije sugerišu da čak i samo konzumiranje orahovog ulja može da podstakne zdravlje kože.

Kada se primenjuje na kožu, prednosti ulja su još veće.

Ulje oraha je emolijentno sredstvo za regeneraciju kože, što znači da ima moć da je omekša i umiri. Studije ukazuju da poboljšava zdravlje kože, pomaže bržem zarastanju rana i lečenju nekih kožnih oboljenja, poput ekcema.

Bogato je antioksidansima, zahvaljujući velikoj dozi vitamina E, omega-3 masnim kiselinama i to linolnom kiselinom, koja, prema brojnim istraživanjima, efektno obnavlja i omekšava kožu.

Orah ima i značajnu količinu vitamina B5, poznatijeg kao pantenol, koji ima protivupalna, hidratantna i regenerativna svojstva.

Takođe, sadrži visok nivo linolenske i oleinske kiseline, pa pruža vlažnost koži i pomaže obnavljanju barijere.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota