• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Važan razlog zbog kog bi trebalo da negujete kožu stopala: Poslušajte savet doktora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

S obzirom na to da je sezona sandala pred nama, stručnjaci otkrivaju zašto je dobra ideja dodati piling stopala vašoj rutini nege kože - i to ne samo radi lepšeg pedikira

  • 0
Nega stopala Foto: Shutterstock

Čistimo, toniramo, nanosimo svakojake koktele čija imena ne možemo ni da izgovorimo, ali najmanje obraćamo pažnju na kožu na nogama. A zapravo, kao što brinemo o koži na licu, vratu i rukama, svi treba da razmazimo svoja stopala. Ona su naša osnova koja se najviše haba iz dana u dan.

Nega stopala, prema istraživanju Američkog medicinskog udruženja za pedijatriju (APMA), rutinski zaostaje za drugim zdravstvenim prioritetima. Uz to, kako prenosi The Healty, više od 50 procenata žena posramljeno je stanjem svojih stopala.

Kako je počela sezona sandala, evo nekoliko saveta zašto je dobra ideja dodati piling stopala u svoju rutinu - i to ne samo zbog njihovog lepšeg izgleda.

- Planiranje je ključni deo ukupnog zdravlja stopala. Svakodnevno naša stopala trpe veliki pritisak, zbog čega se koža na tabanima zgušnjava kako bi pružila dodatnu odbranu. Ova prirodna zaštita je neophodna za podršku i zaštitu stopala. Ali ako se o njima ne brine, žuljevi mogu da postanu ružni, bolni i da počnu da pucaju – što našu kožu ostavlja podložnom infekciji - objašnjava dermatolog Ana Čekon sa Floride.

Tabani (i dlanovi) su jedini delovi naše kože koji nemaju lojne žlezde, što je razlog zašto stopala mogu biti mnogo sklonija suvoći. Pošto suva koža uzrokuje da ćelije umiru brže nego normalno, dobra higijena stopala pomaže vam da skinete ovaj gornji sloj. Ako se ove mrtve ćelije kože nagomilaju, veća je verovatnoća da ćete doživeti perutanje kože i svrab. Uklanjanje ove mrtve kože pilingom takođe može da spreči začepljenje pora i sve veće iritacije, objašnjava dr Čekon.

Tokom pilinga je veoma važno da proverite i opšte zdravlje vaših stopala.

Stopala, nega stopala, pedikir Foto: Shutterstock

- Potražite bilo šta neobično ili drugačije. Preporučujem da proverite između prstiju, na noktima i potražite bilo koju vrstu infekcije ili iritacije. To je važno zato što promene u izgledu i osećaju vaših stopala mogu biti znak upozorenja o određenim zdravstvenim stanjima - napominje Bredli Šefer, hirurg za stopala i skočne zglobove.

On navodi da gubitak dlaka na risu, promena boje i debljine noktiju, kao i rane koje ne zarastaju mogu da budu simptomi bolesti perifernih arterija. Rana na stopalu koja neće da zaraste može da ukaže na dijabetes, a pucanje noktiju može da ukazuje na nedostatak gvožđa ili poremećaj štitaste žlezde.

foto Pixabay foto Pixabay

Kako pravilno da uradite piling stopala

Koliko ćete često uraditi piling stopala zavisi od faktora kao što su osetljivost kože i nivo aktivnosti. Ali kao opšte pravilo, dr Šefer preporučuje - dva puta nedeljno. Ipak, vaša rutina zavisi i od proizvoda koje koristite. Uvek pogledajte uputstva proizvođača i konsultujte se sa svojim lekarom ako imate pitanja o proizvodu za negu kože koji koristite.

Ne želite ni da preterate sa pilingom. Prvo, vašim stopalima su potrebni ti žuljevi kao zaštitna barijera - a istraživanje objavljeno u Nature Medicine kaže da nam zdravi žuljevi zapravo pomažu da pravilno hodamo, podržavajući zdravlje mišićno-skeletnog sistema celog tela. Ali i preterivanje nosi sa sobom rizike i to od "unošenja mikroabrazija i posekotina koje bi mogle dovesti do ulaznih tačaka za bakterije koje proizvode infekcije“.

Kako objašnjava dr Čekon, pre pilinga trebate da potopite stopala u toplu vodu, najmanje pet do 10 minuta, kako biste omekšali suvu, mrtvu kožu. Uz to, potapanje stopala malo duže u vodi ima i drugih prednosti, kao što su ublažavanje tegoba umornih stopala, ublažavanje simptoma gljivičnih infekcija, pojačavanje cirkulacije i obuzdavanje neprijatnih mirisa stopala.

Vrste pilinga

Postoje dva glavna oblika pilinga stopala: hemijski i ručni. Hemijski pilinzi su proizvodi koji sadrže različite vrste kiselina koje su dovoljno bezbedne za vašu kožu, ali dovoljno jake da rastvore i odstrane mrtve ćelije. Piling za postizanje efekata bebi stopala je vodeća maska za vaše tabane, na bazi kiselina koju preporučuju stručnjaci. Naravno, možete da koristite i druge maske za stopala koje su odobrili stručnjaci i koje kombinuju različite kiseline sa sastojcima koji neguju kožu

Dostupan je i širok spektar mehaničkih pilinga koji odgovaraju različitim željama i potrebama. Oni nude brzo i efikasno rešenje, a među najboljima su oni koji koriste tzv. rotirajuću šmirglu za stopala, koji se izdvajaju po kvalitetu u zavisnosti od materijala od kojeg je deo za negu stopala napravljen. 

Koža na stopalima je mnogo deblja od ostatka našeg tela, kako podseća dr Čekon, zbog čega je važno da se nakon pilinga koristi bogata, intenzivna hidratantna krema za stopala. Najbolji su oni proizvodi koji deluju tako da odmah ublaže probleme poput suve kože i održavaju dugoročno zdravlje kože.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota