• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šminka u teretani: Da li ovo pogoršava zdravlje kože?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dilema je da li je u redu vežbati sa šminkom na licu kada nemate adekvatne proizvode u teretani kako biste je skinuli

  • 0
Šminka, teretana, vežbanje

Foto: Pexels

Osmočasovno radno vreme, velika razdaljina između kuće i posla, kao i privatne i porodične obaveze često mogu da nas spreče da na adekvatan način brinemo o svom zdravlju i formi. Odlazak u teretanu iziskuje vreme i mnogi koriste rane jutarnje sate pre posla ili one popodnevne, odmah nakon posla, da odrade svoju dnevnu seriju vežbi.

Međutim, kada ste, žena odlazak u teratanu pre i posle posla, bez prethodnog odlaska kući može biti nešto što nećete tako rado uvrstiti u svoju rutinu baš zbog šminke i frizure koju nosite tog dana.

Dilema je da li je u redu vežbati sa šminkom na licu kada nemate adekvatne proizvode u teretani kako biste je skinuli. Mada se mnoge žene odlučuju da namerno idu u teretanu našminkane jer je to još jedna barijera od prljavštine koja može izazvati upalne procese, mnogi veruju da je ovo samo mit i da znoj i šminka u kombinaciji upravo dovode do upale i pojave nepravilnosti.

- U idealnom slučaju, najbolje je izbegavati šminkanje u teretani - kaže dr Anjali Mahto, konsultant dermatolog i portparol Britanske fondacije za kožu za "Elle".

- Znoj i povišena temperatura izazvana vežbanjem mogu dovesti do otvorenih pora koje mogu da budu blokirane česticama šminke. To lako može dovesti do izbijanja bubuljice i neujednačene teksture kože. Ipak, nije samo znoj glavni faktor. Prostirke za jogu, ručke za bicikle i tegovi su savršeno mesto za razmnožavanje bakterija koje izazivaju akne. Ako ste našminkani, to daje ovoj bakteriji nešto za šta se može uhvatiti, posebno zato što imamo tendenciju da dodirujemo lice u proseku 3,6 puta na sat - malo više ako se znojimo.

Koja je dugoročna šteta?

Dakle, ustanovili smo da vežbanje i šminka mogu dovesti do začepljenja pora, ali ima li tu prostora za dugotrajnu štetu?

- Ne nužno. Prirodna, fiziološka reakcija tela na vežbanje je stvaranje znoja i toplote, i, iako vežbanje sa šminkom može da izazove izbijanje bubuljica, nema dokaza da će to dovesti do ubrzanog ili preranog starenja - saopštava dr Mahto.

Dok nošenje šminke dugoročno ne može oštetiti kožu, vežbanje napolju bez adekvatne zaštite bi moglo.

- Jako je važno da nosite SPF. On nas štiti od oštećenja od sunca, raka kože i preranog starenja kože.

Sve je u čišćenju i održavanju higijene

Iako stručnjaci iz sveta lepote proporučuju uljane čistače, dr Mahto nas savetuje da ih se klonimo, posebno pre nego što krenemo u teretanu.

- Osim ako nemate zaista suvu, osetljivu kožu, ne preporučujem sredstva za čišćenje uljem. Postoji mnogo različitih vrsta ulja koje se koriste u ove svrhe, a mnoga su komedogena i mogu izazvati stvaranje mitesera - početne lezije akni. Postoje bolje metode čišćenja kože koje neće začepiti pore.

Imajući to na umu, način čišćenja može imati veliki uticaj na zdravlje vaše kože.

- Iako je dobra ideja ukloniti šminku pre teretane, treba biti razuman u pogledu čišćenja - kaže dr Mahto.

Preterano pranje može dovesti do suvoće, osetljivosti i iritacije, a iako je popularno, dvostruko čišćenje nije neophodno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota