• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Limfna masaža za lepotu i sjaj lica: Praktikujte ovu metodu za lice bez nadutosti i sivila

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Limfna masaža podstiče limfnu drenažu, što je proces odvođenja ustajale limfe iz tela

  • 0
Msaža lica Foto: Pexels

Blistava koža nije nešto nedostižno, niti nešto što zahteva korišćenje 101 skupe kreme, seruma, ulja i slično. Postizanje i održavanje zdravog sjaja zahteva samo nekoliko proizvoda i jednu ključnu tehniku nege: limfnu masažu kroz koju se pospešuje limfna drenaža.

Šta je limfna drenaža?

Iako efekti limfne masaže izgledaju kao magija, nisu; sve počinje u vašem telu, posebno sa limfnim sistemom. Limfni sistem tiho radi kao kanalizacioni sistem vašeg tela tako što uklanja telesni otpad i toksine. Dva ključna dela limfnog sistema su vaša limfa, vodena tečnost koja živi u cirkulatornoj petlji tela, i vaši limfni čvorovi, bezbednosne kontrolne tačke koje prate protok limfe i proizvode ćelije i antitela za borbu protiv infekcije. Ako vam je doktor ikada vršio pritisak na vrat prilikom pregleda, to je zato što proverava da li su vaši limfni čvorovi upaljeni, što bi mogao biti rani dijagnostički znak infekcije.

Iako limfni i cirkulatorni sistem suštinski odražavaju jedan drugog, limfni sistem nema pumpu (tj. srce) koja bi ga održavala u pokretu. Zbog toga ponekad dolazi do nakupljanja tečnosti u toj masivnoj mreži sudova i čvorova. Masiranje, posebno mesta na kojima se prvenstveno nalaze limfni čvorovi, može povećati limfnu drenažu i smanjiti nepotrebno zadržavanje tečnosti.

Msaža lica Foto: Pexels

Kako limfna masaža utiče na kožu?

Limfna masaža podstiče limfnu drenažu, što je proces odvođenja ustajale limfe iz tela. Nežno masiranje, pljeskanje ili pritiskanje mogu, između ostalog, poboljšati protok limfe, stimulisati cirkulaciju i smanjiti zadržavanje vode.

Teoretski, kroz uklanjanje viška tečnosti i toksina, limfna masaža može dovesti do smanjenja otoka i upale. Uprkos popularnom verovanju, nije dokazano da limfna masaža smanjuje znake starenja – koje možete prepustiti proizvodima za negu kože.

Limfna masaža može biti od koristi svim tipovima kože, ali dr Obioha-Lolagne za "Popsugar" kaže da je najbolja za ljude koji imaju oticanje i upalu lica, posebno oko očiju, ali i za one kojima je ovo samo vid opuštanja. Vaše telo sadrži više od 600 limfnih čvorova, i dok se mnogi od njih nalaze u vratu, preponama i pazuhu, oni su zapravo "razbacani" po celom telu, tako da se prednosti limfne masaže mogu proširiti od glave do pete.

Msaža lica Foto: Pexels

Kako isprobati limfnu masažu kod kuće

Postoji mnogo načina da se olakša protok limfe - "gua sha" kamenje, valjci od žada ili suve četke mogu pomoći da se stimuliše limfna drenaža i poveća cirkulacija. Ali koliko god svi ovi alati bili zabavni, nisu uvek neophodni.

Ako je većina vaših nadutosti lokalizovana oko područja oko očiju, možda biste želeli da razmislite o korišćenju kreme za oči za svakodnevnu masažu. Iako postoji nekoliko različitih načina na koje možete podstaknuti limfnu drenažu, metoda pritiska je jedna od onih koje treba ozbiljno razmotriti, a čine je tri laka koraka: zagrevanje, nanošenje i drenaža. Nakon što zagrejete proizvod pod prstima, vrhovima prstiju pritisnite proizvod u kožu - pritisnite, a ne tapkajte. Ovaj čvrst, ali nežan pritisak - koji se kreće od unutrašnjeg ugla oka ka spoljašnjem - podstiče mikrocirkulaciju kako bi se vidno smanjili tamni krugovi i nadutost.

Celokupna drenaža lica zahteva malo više proizvoda, kao što je serum.

Ista metoda pritiska drenaže se može koristiti i za lice. Nakon zagrevanja seruma, nanesite ga obema rukama za ravnomernu distribuciju, pritiskajući ga u kožu. Nakon nanošenja, ponovo polako i čvrsto pritisnite kožu, krećući se od čela do vrata da biste podržali limfnu drenažu. Dr Obioha-Lolagne kaže da masirate ili pritiskate kožu u pravcu limfnog toka. Konzistentan pritisak je ono što pomaže da se akumulacija limfe pomeri od centra lica prema vašim limfnim čvorovima, gde će se filtrirati i gurnuti dalje kroz limfnu mrežu. Dr Obioha-Lolagne kaže da takođe možete upariti masažu sa vežbama dubokog disanja kako biste unapredili bolju limfnu cirkulaciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota