• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je ”skinimalizam”: Stručnjak objašnjava kako štedi vreme i novac, a kožu čini blistavom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavna nega i doslednost u korišćenju preparata čine osnovu ove rutine u nezi kože lica omiljene među dermatolozima

  • 0

Tokom prethodne tri godine, usled okolnosti, promenili smo brojne navike, a među njima i one koje se odnose na negu kože lica. Potreba za zdravom i negovanom kožom u samo nekoliko koraka i uz upotrebu minimalnog broja proizvoda iznedrila je takozvani “skinimalizam”, trend koji, sudeći po svemu, preti da se zadrži duže od svojih prethodnika. Činjenica da ga dermatolozi ne samo podržavaju već i promovišu, obećava da smo na dobrom putu kao uspešnoj formuli svakodnevne rutine u nezi lica.

- Društvene mreže i drugi brojni izvori kojima se daju saveti za negu kože doveli su do popularizacije ogromnog broja proizvoda za negu. U jednom trenutku stvari su izmakle kontroli i došlo je do gomilanja različitih proizvoda kako u našim kupatilima, tako i na našoj koži. Suprotno tome, skinimalizam kao glavne postulate promoviše jednostavnu negu i doslednost- kaže dr Marija Stojančić.

Prema njenim sugestijama, svakodnevna nega kože lica trebalo bi da se sastoji od tri osnovna koraka: čišćenja kože, hidratacije i zaštite od sunca. Sva tri proizvoda - čistač, hidrantna krema i krema sa zaštitnim faktorom - se biraju prema tipu kože:

- Kada se kožna barijera oporavi od neadekvatne nege, moguće je uvođenje nekog aktivnog sastojka i to ciljano odabranog prema efektu koji želimo da postignemo. Najčešće je to neki od retinoida ili moćni antioksidans vitamin C. Pomenuta tri osnovna koraka u nezi važe i za problematičnu kožu, uz napomenu da takva koža ipak zahteva i konsultaciju sa dermatologom.

Pored jednostavnosti nege, važan princip na kom se zasniva „skinimalizam“ je i doslednost.

- Kada se poslednji put desilo da ste bacili praznu bočicu? - pita naša sagovornica napominjući da mnogo češće prelazimo sa jednog preparata na drugi u potrazi za brzim efektima: - Doslednost znači da ne bi trebalo da kupimo preparat ako nismo spremni da ga i potrošimo, to jest da mu damo vremena da deluje, a to podrazumeva da ga kontinuirano koristimo bar tri-četiri meseca. Naravno, ovo ne važi ukoliko primetimo znake alergije ili iritacije na preparat. Tada treba odmah da prestanemo sa njegovom upotrebom.

Osim što će nam uštedeti vreme, po svemu sudeći „skinimalizam“ će nam i poštedeti džep. Takođe, sprečiće i da se usled velikog broja proizvoda ili neadekvatnog kombinovanja aktivnih supstanci u kremama, stanje na koži pogorša ili se jave novi problemi u vidu crvenila, iritacije, perutanja kože… Dr. Marija Stojančić ističe još neke prednosti ovog trenda:

- Ono što je najbolje u vezi sa „skinimalizmom“ jeste to što ne obećava da će vam magično izbrisati svaku „manu“ na koži! Njegova poruka je da pre svega treba prihvatiti sebe, negovati se, ali i da nega nužno ne znači ostaviti malo bogatstvo u drogerijama. Na kraju, i planeta Zemlja će nam biti zahvalna - manje proizvoda, manje ambalaže, manje otpada.

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota