• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve što trebate da znate o masaži lica i kako da je izvedete sami kod svoje kuće

Vreme čitanja: oko 4 min.

Masaža lica povećava cirkulaciju u tkivu lica, što rezultira svetlijom kožom koja izgleda mlada

  • 0
Masaža lica Foto: Shutterstock

Svi znamo koliko naše telo može da boli posle odlaska u teretanu, međutim, ispostavilo se i da jednostavni svakodnevni pokreti poput osmeha, mrštenja i žvakanja takođe imaju isti impakt i na mišiće našeg lica.

Tako da, baš kao što istezanje i masaža koriste u opuštanju većih grupa mišića, tako i mišići vašeg lica mogu da imaju veliku korist od masaže.

Masaža lica je opšti pojam koji se odnosi na trljanje i manipulaciju kožom i mišićima lica. Može da se obavi prstima, različitim vrstama alata ili elektronskih uređaja. Takođe može da bude praćena nanošenjem proizvoda za negu kože kako bi se poboljšao njihov prodor u kožu.

Postoji mnogo specifičnih vrsta masaže lica, kao što su limfna drenaža, refleksologija, šiatsu, gua ša, svedska masaža, revitalizacija, akupresura i još mnogo toga. Kružni pokreti i praćenje strukture kostiju i prirodni oblik lica su veoma važni, ne samo za efikasnu masažu, već i da vam bude prijatno za to vreme.

Masaža ušiju Foto: Shutterstock

Takođe, postoji mnogo različitih alata koji mogu da se koristite za masažu lica, kao što su valjci, vibracioni masažeri i uređaji za mikrostruju. Roleri za lice dolaze u različitim veličinama i materijalima i vrše blagi pritisak na kožu, vibracioni masažeri za lice se obično ugrađuju u valjak za lice sa dodatnim efektom vibracije koji obezbeđuje dublji rezultat masaže, a mikrostrujni uređaji koriste male količine struje koja stimuliše kožu i mišiće ispod.

Postoje dve glavne tehnike masaže. "Effleurage" je tehnika tokom koje ruke nikada ne napuštaju kontakt sa licem, ovi služi da poboljša cirkulaciju u krvnim sudovima blizu površine kože. Druga tehnika je "Petrissage", koja uključuje gnječenje, stiskanje i štipanje lica, što utiče na dublje mišićno tkivo. Pored njih tu su još ventuze, zglobno gnječenje, vibracije i tapkanje.

Prednosti masaže lica

Stimuliše limfnu drenažu

- Kako starimo, limfna funkcija se pogoršava - objašnjava dr Ramia Garlapati, sertifikovani dermatolog iz Majamija: - Stimulisanjem limfnog toka kroz masažu lica, promovišete drenažu tečnosti iz tkiva koje može privremeno da ukloni nadutost kože i da minimalno poboljšanje konture lica eliminisanjem viška tečnosti.

Stimulišući limfnu drenažu, masažom lica uklanjaju se toksini iz ćelija i smanjuje otok i nadutost, što podstiče kožu da se sama oporavlja i dovodi do proizvodnje kolagena i elastičnosti.

Podstiče cirkulaciju i stimuliše mišiće

Masaža takođe može da poboljša cirkulaciju krvi u koži, kaže dr Garlapati.

- Stimulisanjem protoka krvi možete da postignete izgled blistavijeg tena, ali ove prednosti su privremene i nema podataka koji bi potvrdili da masaža lica može da dovede do dugotrajnih promena u konturi lica radi smanjenja bora. Kako starimo, naši mišići stagniraju i bez stimulacije neće postati čvršći i lice će izgledati opušteno. Masaža lica povećava cirkulaciju u tkivu lica, što rezultira svetlijom kožom koja izgleda mlada.

Ublažava napetost

Masaža lica može da pruži prednosti koje se protežu mnogo dalje od samog lica. Prema profesionalnom estetičaru, Kaeli Bulzing, masaža lica može da ublaži tenzijske glavobolje, migrene i stezanje vilice. Kao i većina masaža, poznato je da masaža lica ublažava anksioznost i podstiče opuštanje.

Masaža lica Foto: Shutterstock

Kako sami sebe da izmasirate kod kuće 

Čistim prstima, nežno trljajte lice kružnim pokretima počevši od centralnog dela lica, pomerajući ih ka spolja prema potiljku. Ako želite da maksimizirate prednosti limfne drenaže, masaža treba da se izvodi u pravcu limfnog toka - nadole i napolje - suprotno vašoj prirodnoj sklonosti da lice trljate nagore protiv gravitacije. Međutim, ako želite da se oslobodite napetosti, pokreti nagore i napolje će ublažiti napetost.

Ako niste sigurni kako da postavite svoje ruke, masažu  možete da uradite i pomoću gua ša kamena ili valjka. Takođe, upotreba vitamina E ili ulja jojobe može da vam pomogne pri klizanju. I ne zaboravite, masaža treba da se radi širokim pokretima ruke jer trljanje kože može da dovede do iritacije i upale.

Koristite dlanove i vrhove prstiju da izmasirate strane lica, počevši od brade i pomerajući pokret prema čelu. Zatim povucite ruke nazad. Koristite kažiprst i srednji prst da pritisnete mišiće ispod jagodica. Krenite od sredine lica i pomerite pokret prema slepoočnicama.

Kružnim pokretima izmasirajte slepoočnice.

Potom pritisnite i klizite svojim prstima u kost obrva. Pomerajte pokret od unutrašnjeg do spoljašnjem ugla obrva. Zatim ponovite isti pokret ispod očiju.

Koristeći palac i kažiprst, stisnite na unutrašnjoj strani obrva, a potom u sredinu obrva i povucite ih prema vašoj liniji kose. Zatim pomerite prste prema slepoočnicama.

I za kraj, utisnite prste u vilicu dok ih pomerate sa spoljne strane vilice prema bradi. Koristite spoljašnju stranu malih prstiju da pritisnete vrat, počevši od vrha i krećući se nadole, prenosi Yahoo Life.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota