• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Maltretirali su me u školi, jer sam osedela u 16. godini, a sad sam ponosna na svoju kosu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trebalo joj je gotovo pola života da odustane od farbanja i prihvati sede pramenove

  • 1

Šenin Pirs (34) imala je svega 16 godina kad je njena kosa počela da dobija belu boju. Nemilosrdni vršnjaci govorili su joj da liči na staricu, što je tinejdžerku dodatno povređivalo. Jer, svaki put kad bi se pogledala u ogledalo, bila je očajna što vidi sede pramenove, pa su joj okrutni komentari vršnjaka dodavali „so na ranu“.

Zbog toga je odlučila da se farba. Odlazila je u frizerski salon svakih šest nedelja i davala 130 funti za farbanje kose u crno, prenosi "Mirror".

Ali, kako je vreme prolazilo, tako je Šenin polako počela da prihvata svoju različitost. Pre četiri godine odlučila je da se više ne farba i da novac koji je ostavljala u frizerskom salonu upotrebi u druge svrhe.

Danas, ova mama dvojice dečaka kaže da se zbog odluke o prestanku farbanja nikada nije pokajala.

- Nikad nisam dobijala više komplimenata zbog izgleda kose nego što ih dobijam sada – kaže Šenin.

- Moja kosa je neverovatno zdrava i konačno nije prekrivena hemikalijama. Slobodno leprša, mnogo mi je lakše da je održavam i, naravno, mnogo jeftinije.

Priznaje da se u tinejdžerskom dobu stidela što joj je kosa osedela i što je često slušala kako „mora da sredi frizuru, jer izgleda zapušteno“.

Pokret žena koje prihvataju svoje sede vlasi postao je brojniji tokom pandemije, a Šanin je na neki način bila začetnik tog pokreta pre četiri godine, kada je poslednji put ušla u frizerski salon da bi svoje sede vlasi prekrila crnom farbom.

Nada se da će njena hrabra odluka podstaći žene da učine isto. Ona je u potpunosti prihvatila svoj novi izgled, baš kao što su to učinili i njen suprug i sinovi.

- Pre nego što ću napuniti 30 godina, viđala sam mnogo mladih žena koje su na meti ismevanja samo zato što im je kosa prerano osedela. Odlučila sam da prestanem da se farbam. Veliku podršku u tome pružio mi je suprug, a naš mlađi sin kaže da jedva čeka da i njemu kosa bude bela poput moje – priča Šenin.

Za žene koje su osedele i odlaze na farbanje kose ona ima reči ohrabrenja:

- Prihvatite sebe i budite ono što jeste. Nije važno koliko godina imate. Ako možete da se pomirite sa prihvatanjem vašeg pravog „ja“, onda ste prešle granicu koju mnoge žene u današnjem svetu ne mogu da preskoče; onda ste supermoćne!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Василија

    16. novembar 2022. | 09:53

    И моја коса је рано посиједила. Стављам преливе,колор шампоне,фарбе,али брзо коса израста и појављују се сиједе. Радо би да се не фарбам,али околина негодује. Дивим се женама које имају став, по том питању.

    Podelite komentar