• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da koristite pirinčanu vodu za kosu i još 5 korisnih saveta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Potpuno prirodan tretman za zdravu kosu i kožu glave

  • 0
Pirinčana voda Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju zdravija kosa i povećanje rasta kose, čini se da su opcije za negu kose beskrajne.

Između TV reklama i trendova na "TikTok"-u, ne nedostaje predloga kako da svoju kosu učinite gušćom, sjajnijom, dužom, punijom, kovrdžavom... a kako prenosi "Womans World", jedan od tretmana za negu kose koji najbolje funkcioniše je ujedno i najjeftiniji. U pitanju je pirinčana voda.

Postoji nekoliko prednosti ispiranja kose pirinčanom vodom, bez obzira na tip ili teksturu kose, i nula neželjenih efekata (npr. čudan miris, šugav koren, itd.)

ulje, kosa, nega kose Foto: Pexels

Šta je pirinčana voda?

Pirinčana voda je skrobna voda koja ostaje nakon što skuvate pirinač. Može da se odnosi na vodu koja se koristi za kuvanje pirinča, ili može da bude pirinač prokuvan do guste tečnosti.

U zavisnosti od njene gustine, pirinčana voda može da se nanese na jedan od dva načina: prskanjem sprejom ili češljanjem kroz kosu češljem ili prstima. Ima visok sadržaj skroba, što je korisno za podršku opštem rastu i zdravlju kose, ali je takođe bogata i hranljivim materijama i vitaminima kao što su vitamin B, vitamin E, magnezijum i cink.

Jedna od prednosti korišćenja tretmana pirinčanom vodom za vašu kosu je da ne zahteva nikakva prilagođavanja postojeće rutine nege kose. U zavisnosti od vašeg tipa i teksture kose, poželećete da nanosite pirinčanu svakog dana do jednom nedeljno. Zajedno sa šamponiranjem.

Kao i sa svakim dodatkom vašoj rutini nege kose ili rutini nege kože, počnite polako i prilagodite nanošenje kako vaša kosa zahteva. Da biste naneli pirinčanu vodu na kosu, prvo počnite sa tipičnim šamponom i regeneratorom. Kada je vaša kosa čista i isprana od svih proizvoda, primenite tretman tako što ćete da poprskate ili sipate pirinčanu vodom na kosu i nežno rasporedite češljem ili prstima. Obavezno je umasirajte skroz u kožu glave. Ostavite da odstoji do 20 minuta. Koristeći toplu vodu, temeljno isperite dok se potpuno ne ukloni.

Maska za kosu, nega kose, kosa Foto: Shutterstock

Nanošenje vodenog pirinča ima mnogo prednosti.

1. Podržava volumen kose

Ako želite da svojoj kosi dodate volumen, pirinčana voda je pravi izbor. To je zato što ima visok sadržaj skroba i amino-kiseline koje povećavaju volumen i izglađuju kovrdžavost i suvoću koje su rezultat upotrebe proizvoda za povećanje volumena kupljenih u prodavnici. Skrob u pirinčanoj vodi je čak koristan za smanjenje lomljenja izazvanog ispucanim vrhovima.

2. Čini kosu sjajnijom

Kada su u pitanju zdravi i hidratantni proizvodi koji nemaju nuspojave, pirinčana voda je bez premca. Ima visok sadržaj vitamina i skroba i sadrži amino-kiseline i esencijalne vitamine koji pomažu u održavanju sjajne kose i zdravih folikula kose. U stvari, vitamini koje biste pronašli u većini hidratantnih proizvoda (kao što su vitamin B i vitamin E) se prirodno nalaze u pirinčanoj vodi. Ovi vitamini su korisni za izglađivanje površine kose i davanje svežeg, sjajnog izgleda.

3. Podržava i popravlja folikule

Sve se svodi na amino-kiseline. Aminokiseline koje se nalaze u pirinčanoj vodi su neophodne za izgradnju proteina. Jednu posebnu amino-kiselinu, cistein, telo koristi za izgradnju kose, noktiju, pa čak i kože. Pirinčana voda pomaže u procesu popravke tako što šalje esencijalne hranljive materije oštećenoj ili oslabljenoj kosi.

Takođe sadrži jedinjenje poznato kao inozitol, koje se nalazi u brojnim proizvodima za prevenciju opadanja kose. Pirinčana voda je bezbedna i pouzdana alternativa za jačanje tanke kose i čini je manje osetljivom na gubitak, nisku elastičnost kose i lomljenje.

Kosa, nega kose Foto: Shutterstock

4. Štiti kožu glave

Pirinčana voda pomaže da se nežno očisti vlasište. Kada koristimo mnogo proizvoda na kosi, akumuliramo naslage koje mogu da izazovu iritaciju i svrab. Voda od pirinča nežno razbija nagomilane proizvode, olakšavajući i opuštajući kožu glave. Ovo dovodi do manjeg svraba i grebanja, što omogućava vašem vlasištu da zaceli.

Takođe je važno napomenuti da, kada koža glave previše proizvodi sebum, često zbog prekomernog izlaganja uljima ili suvoći, to može da dovede do peruti. Kada koristimo pirinčanu vodu na koži glave, temeljno ispiramo naslage seruma i ulja, a zauzvrat smanjujemo perut i perutanje za zdraviju i srećniju kožu glave. Na kraju, mnogi vitamini i hranljivi sastojci koji se prirodno nalaze u pirinčanoj vodi, poput cinka, korisni su za smanjenje iritacije i zaštitu vlasišta od svraba.

5. Omekšava i raspetljava kosu

Ako primetite da vam je kosa gruba ili suva, ili ako se mučite da je očešljate, razmislite o tretmanu pirinčane vode. Ovo može biti posebno korisno ako imate dužu kosu i želite da je pažljivo raspetljate bez upotrebe suvišnih proizvoda koji otežavaju vašu kosu. Ovakva voda raspetljava kosu kombinacijom sadržaja skroba, vitamina, amino-kiselina i antioksidanata. Skrob u pirinčanoj vodi oblaže kosu spolja, što olakšava provlačenje četke ili češlja kroz nju i uklanjanje čvorove i zapetljanja čak i ako imate oštećenu kosu.

Pošto je pirinčana voda takođe bogata vitaminima i hranljivim materijama, vaša kosa će biti mekša i izgledati zdravije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota