• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žumance se vekovima koristi za negu kose: Evo zbog čega i kako ga upotrebljavati u kućnoj radinosti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žumanca mogu hraniti, ojačati i izlečiti slabe niti.

  • 0
Žumance, nega kose Foto: Shutterstock

Vekovi tradicije i prakse učvrstili su moć prirodnih sastojaka i recepata za lepotu napravljenih kod kuće - i definitivno postoje naučni dokazi koji potkrepljuju mnoge od ovih tvrdnji. Kada je u pitanju kosa, kokosovo ulje, med, banane i avokado su hvaljeni zbog svojih obnavljajućih i hidratantnih svojstava, sa dovoljno naučnih dokaza.

Ali kada je reč o žumancima, sastojku koji se koristi u tretmanima kose još od 11. veka, izgleda da još uvek nema konkretnih dokaza.

Triholog Mendi Bi, frizer Džejmi Vajli, kozmetolog Vitni Vajt i dermatolog Hadli King za Byrdie govore o prednostima korišćenja žumanca.

Prema Vajli i Vajt, žumanca mogu hraniti, ojačati i izlečiti slabe niti.

- Žumanca su bogata mastima, uključujući lecitin, koji bi mogao pomoći da se navlaži suva kosa - kaže King.

Većina ljudi može da koristi žumance u kosi, sve dok nisu alergični ili osetljivi na jaja. Vajli predlaže korišćenje žumanca u kosi najviše jednom ili dva puta mesečno. Žumance dobro funkcioniše sa većinom drugih kuhinjskih sastojaka za zdravlje kose, kao što su jogurt, majonez bez ukusa i ulja. Izbegavajte upotrebu sa toplom vodom ili biste mogli da "skuvate" jaja u kosi.

Žumance, nega kose Foto: Shutterstock

Potencijalne prednosti žumanca za kosu

Iako ne postoji tona naučnih istraživanja koja podržavaju prednosti žumanca za kosu, sastojak se koristi u "uradi sam" tretmanima za kosu hiljadama godina. Imajući to u vidu, postoji dovoljno dokaza da su neke supstance koje se nalaze u žumancima (proteini, masti, vitamini, holesterol, itd.) korisne za kosu. Zato imajte na umu da prednosti navedene u nastavku nisu nužno činjenice koliko vrlo jake teorije.

Pomaže u hidrataciji i hranjenju kose: Proteini i masti u žumancima mogu pomoći u hranjenju kose, poboljšanju sjaja i mekoći.

Popravlja oštećenu kosu i štiti kosu od daljeg oštećenja: Holesterol koji se nalazi u žumancima ispunjen je lipidima koji mogu pomoći u popravljanju oštećenja kose uzrokovanih bojom, hemikalijama, toplotom i preteranom manipulacijom.

Kombinacija folata, biotina i vitamina A i E može pomoći u sprečavanju daljeg lomljenja i oštećenja, kaže Vajli.

Stimuliše rast kose: "Postoje neki koji veruju da žumanca mogu da stimulišu rast kose, ali ovde nema mnogo dokaza", kaže King.

- Neki istraživači u Japanu pronašli su peptid koji se nalazi u žumancima kako bi stimulisao rast dlake kod miševa, ali bi nam definitivno trebalo više podataka da to dokažemo.

Žumance, nega kose Foto: Shutterstock

Kako koristiti žumance za kosu

Ako ste zainteresovani da testirate žumance na sopstvenoj kosi, "uradi sam" recept je vaš najbolji saveznik.

- Umutite 2-3 jaja dok ne postane penasta, a zatim nanesite na kosu. Pokrijte kapom za tuširanje 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Zatim operite šamponom i operite kao i obično - savetuje King.

Vajli predlaže nanošenje maske jednom ili dva puta mesečno kako bi kosa bila jaka i meka. Pratite njen recept ispod.

Sastojci:

  • 2 žumanca
  • 1 kašika majoneza bez ukusa

Uputstva:

Kombinujte sastojke i umutite zajedno u činiji. Nanesite smešu od korena do krajeva i pokrijte kapom za tuširanje. Nakon 20 minuta temeljno isperite kosu. Koristeći hladnu vodu, nanesite pa isperite šampon i balzam. Vajt predlaže mešanje žumanca sa osnovnim uljem (poput maslinovog ili avokadovog ulja) radi lakše distribucije i dodatnog povećanja masnih kiselina. Ona takođe predlaže da masku ostavite ne duže od 30 minuta, nakon čega bi mogla da počne da se stvrdne na kosi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota