• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saveti stručnjaka kako da se izborite sa aknama čak iako je pubertet davna prošlost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akne su najčešći problem kože odraslih osoba, a ovo su načini da ih se rešite

  • 0
bubuljice Foto:Shutterstock

Akne nisu samo karakteristike puberteta već su česte pratilje i u svetu odraslih.

 Zapravo, daleko su vam veće šanse da imate akne i u odraslim godinama ukoliko ste ih imali tokom puberteta.

Tim povodom, kako navodi The Sun doktor estetske medicine David Džek podelio je par saveta kako da se rešite ovog problema i koji sve faktori u svakodnevnom životu utiču na pojavu akni.

1. Odabir hrane

Namirnice koje sadrže veću količinu antioksidanta smanjuju mogućnost stvaranja akni, a to bi bila hrana poput voća i povrća jarkih boja, mahunarke, lisnato povrće, kao i čajevi. Preporučuje da se izbegava hrana i pića koja sadrže prerađeni šećer, kao i hrana koja je pržena na u mnogo ulja.

2.Suplementi

Dr David savetuje da se hrana dopunjuje određenim i preporučenim suplemetnima. Za umanjivanje akni i smanjivanje šansi da se ponovo pojave, najčešće se preporučuju vitamini C, E i A.

Ishrana pasa seniora Foto: Shutterstock

3. Manje stresiranja

Kada vam je život dinamičan, prepun  obaveza ili imate redovne stresne situacije, to se često odražava na vašu kožu. Zbog toga se preporučuje dovoljno sna, zdravija hrana konzumirana u pravo doba, druženje sa dragim ljudima i trening, jer upravo to može da pomogne ogromnim delom.

4. Rutina nege lice

Obratite pažnju na preparate koje koristite za svoju negu lica. Dr David navodi kako je najbolje potražiti one proizvode koji imaju benzoil peroksid u svom sastavu.

Doktor upozorava da pojedina ulja koja se nalaze u nekim preparatima često ne utiču onako kako očekujete, već da zapravo mogu ponekad da izazovu jače upale kože.

bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ senivpetro

5. Tretmani

Postoje tretmani za sve tipove kože - od mazanja krema, do tretmana kiselinama ili oralnim antibioticima - ali će samo stručnjak može da vam kaže koji je tačno pravi za vas. Obavezno potražite stručnu pomoć ako promenom navika nikako ne upsevate da promeniti stanje kože.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota