• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menopauza i nega lica: Menja se koža, ali i rutina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gubitak tonusa, suvoća, bore i hiperpigmentacija samo su neke od vidljivih promena na koži sa kojima se susrećemo usled manjka estrogena

  • 0
Umivanje, nega lica Foto: Shutterstock

Neumoljivi podaci studija kažu da u prvih pet godina od početka menopauze koža izgubi 30 odsto kolagena, a nakon toga gubitak je procenjen na dva odsto godišnje.

Osim toga, smanjuje se elastičnost kože, a povećava njena rastegljivost za oko jedan odsto tokom svake godine, što doprinosi opuštenosti.

Da li je onda bitka za lepu i negovanu kožu kao i gustu kosu posle pedesete godine života (a za neke žene i ranije) unapred izgubljena, pitali smo dr Mariju Stojančić.

- Ne bih rekla da je bitka izgubljena! Menopauza je sastavni deo života svake žene, štaviše predstavlja jednu trećinu našeg života i zato nema predaje već prilagođavanja novim potrebama našeg organizma i nešto izmenjenom pristupu svakodnevnoj nezi - odgovorila je.

Prema njenim rečima, najčešći dermatološki problemi sa kojima se žene u ovom periodu života susreću jesu suva koža, intenzivnija pojava bora, gubitak tonusa i mlitavost kože. Neretko se i javljaju različite vrste hiperpigmentacija, posebno izražene na koži lica, vrata, dekoltea i ruku. Takođe, dolazi do smanjenog lučenja sebuma, pa koža postaje tanja, osetljivija, lakše dolazi do pojave modrica.

Dok se pojačava maljavost na licu, kosa se istovremeno proređuje. Zbog svega ovoga dnevna rutina u nezi lica i tela trebalo bi da bude usmerena na nove potrebe naše kože.

Nega lica, starenje, bore, koža Foto:Shutterstock

- Kvalitetna hidratacija kremama punijih tekstura i kontinuirana UV zaštita su imperativ - kaže dr Stojančić i dodaje: - Time jačamo barijeru kože i štitimo je od daljeg gubitka kolagena, kao i od pojave fleka i tumoroznih promena na koži. U jutarnju rutinu poželjno bi bilo uvrstiti i antioksidante, kao što je vitamin C, koji se uspešno bori sa slobodnim radikalima nastalim pod uticajem štetnih spoljašnjih faktora. A da biste povećali sintezu kolagena u koži, u večernju rutinu bi trebalo, ako već niste, postepeno da uvedete retinol i peptide.

Što se zdravlja kose tiče, ukoliko primećujete pojačano opadanje, preporuka je da se izbegavaju agresivne procedure stilizovanja kose, a valja i birati šampone koji targetiraju ovaj problem. Menopauza zahteva i disciplinu kada su naše životne navike u pitanju jer one loše ostavljaju vidljive posledice na izgled naše kože.

- U prvom redu to je izbalansirana ishrana i umerena fizička aktivnost. Osim toga bitno je spavati dovoljno dugo i kvalitetno, izbegavati pušenje i druge štetne navike. Suplementaciju bi bilo dobro sprovoditi po preporuci lekara. Najčešće su to preparati koji sadrže vitamine B grupe, vitamin C, D i E, cink, gvožđe, biotin, pantotensku kiselinu – zaključuje dr Stojančić.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota