• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan ishrane personalnog trenera odličan za žene u menopauzi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje načini da se spreči gojenje, a tajnu otkriva nutricionista koji smatra da bi žene koje prolaze kroz menopauzu trebalo da usklade ishranu sa hormonskim promenama

  • 0
žena, hrana, menopauza, starija žena, voće, dijeta

Foto: Shutterstock

Kako starimo naš metabolizam postaje sporiji, što znači da je veća verovatnoća da ćemo se ugojiti.

Kod žena u menopauzi hormoni su uključeni u priču, što znači da će njima biti mnogo lakše da dobiju višak kilograma koji se prvo vidi u predelu oko stomaka.

Ipak, postoje načini da se spreči gojenje, a tajnu otkriva nutricionista koji smatra da bi žene koje prolaze kroz menopauzu trebalo da usklade ishranu sa hormonskim promenama koje se dešavaju u organizmu.

Kunal Makvan, lični trener i nutricionionista, podelio je svoj najbolji režim ishrane i vežbanja u menopauzi. On napominje da je svaka žena drugačija, što znači a određen način ishrane neće biti isti za sve.

Makvan je za "Express" rekao da zdrava i uravnotežena ishrana sa mal0 dodatih šećera i zasićenih masti može da pomogne u kontroli težine.

- Konzumiranje više voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina može da pomogne u obezbeđivanju potrebnih hranljivih materija uz smanjenje unosa kalorija - kaže nutricionista i dodaje da je jako važno ograničiti unos prerađene hrane i alkohola.

On dalje otkriva plan obroka koji mogu da sprovode žene u menopauzi.

Doručak može da bude tost od celog zrna i kuvano jaje, grčki jogurt sa šumskim voćem i bademima ili ovsena kaša sa bademovim mlekom, bananom i kašikom bademovog putera.

Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem

Foto-ilustracija: pixabay

Za ručak, pileća prsa na žaru sa povrćem i smeđim pirinčem mogu da budu dobra opcija, kao i druga kombinacija - ćuretina i sveža salata.

Što se grickalica tiče, Kunal je preporučio kriške jabuke sa bademovim puterom, štapiće šargarepe sa humusom ili orašaste plodove i suvo voće.

Kad je reč o večeri, mršaviji bi mogli da probaju lososa na žaru sa pečenim slatkim krompirom i brokolijem na pari, pileće pečenje sa integralnim pirinčem i mešanim povrćem ili testeninu sa sosom od paradajza i salatom.

pirinač

Foto: shutterstock

- Ovaj plan obroka održava ravnotežu zdravih ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i puno voća i povrća - objašnjava nutricionista.

- Takođe je važno da imate na umu veličinu porcija i da pijete puno vode tokom dana - dodao je on.

Što se tiče vežbanja, aerobne vežbe poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja mogu da pomognu u sagorevanju kalorija i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Trening otpora kao što je dizanje tegova ili vežbe sa telesnom težinom takođe mogu biti od pomoći za održavanje mišićne mase i metabolizma.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje