• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U braku su 81 godinu, zajedno su prošli rat, a za bračne parove imaju jednostavan savet

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Imati 102 godine je jednostavno nepotrebno", navodi kroz osmeh Tim

  • 0
Tim Walter Dorothy Foto: Privatna arhiva

Doroti i Tim Valter su bračni par iz Engleske, a srca širom sveta osvojili su kada su ispričali svoju ljubavnu priču, koja traje neverovatnu 81 godinu.

Doroti ima 103 godine, a Tim 102, a upoznali su se još u tinejdžerskim danima. Prošle godine su se uselili u starački dom, kada su konačno odlučili da se isele iz svoje porodične kuće. Tim je naveo da je u 95. godini odlučio da više ne vozi, a u simbolično vreme je prestao da svira kornet, koji je njegova "druga ljubav".

Upoznali su se kada su imali 18 godina, a venčali su se u 21. godini, tokom Drugog svetskog rata. Za vreme rata je Doroti radila u vojnoj fabrici, na odeljku za pravljenje delova za avione. Tim je bio šegrt i često je imao zadatak da popravlja mašine koje je Doroti koristila u radu.

Prisetio se kako bi se vozio biciklom do Dorotine kuće kako bi se videli, ali da je uvek "kasnio, zbog ratnih letelica koje su svako malo preletale i sirena koje su se palile", pa je morao da nađe zaklon.

- Srećom pa smo u vreme rata bili mladi i izdržali smo to mračno doba, sirene i bombe koje su jednom pale voma blizu nas - navela je Doroti.

Kažu da se "nikad nisu svađali", sve vreme dok su bili u braku, iako su priznali da su ponekad "možda imali različita mišljenja". Nakon što su se venčali 1942. godine, njihova prva ćerka Kerol rođena je 1943. godine, a druga ćerka Sju je stigla 1947. Nažalost, Kerol je umrla 1985.

Porodica se 1954. preselila u selo Elmston, u blizini Kenterberija u Kentu, gde su kupili farmu voća.

Jedan mali savet koji je par poručio svim parovima, bio je da što češće provode vreme napolju i putujući zajedno. Oni su imali brodić kojim su često obilazili Evropu.

Tim Walter Dorothy Foto: Privatna arhiva

- Stekli smo mnogo prijatelja i imali smo sreće. Francuska je bila naše omiljeno mesto za odmor. Kada smo doselili u Kent, pravila sam svadbene torte za prijatelje i porodicu pored pomaganja na farmi - navodi Doroti.

Na pitanje šta bi savetovali ljudima koji sanjaju o dugom i srećnom braku, Tim je rekao:

- Ne možete da ukažete na jednu stvar, ali ako ste zadovoljni životom i svojim partnerom, bićete dobro.

Sada su srećni prababa i pradeda troje praunučića, ali su naveli da je veoma čudno bilo da "izgube nezavisnost" preselivši se u starački dom. Međutim, navikli su se i na to. Opisali su da su svi veoma ljubazni, da se brinu o njima i da se trude da svaki dan tamo posmatraju kao odmor, zbog čega su i srećni što su tamo.

Na pitanje kako je to imati 102 godine, Tim je šaljivo odgovorio da je to "jednostavno nepotrebno".

Osoblje staračkog doma nisu verovali da su prešli jedan vek života, jer još uvek idu na organizovane treninge. Tim ih sve zabavlja pričama o njegovom životu i vragolijama koje je imao, dok Doroti obožava da izdvoji vreme za knjige i slagalice.

- Kao dom, osećamo se privilegovanim da brinemo o paru koji je u braku toliko godina i svi uživaju da slušaju njihove priče - navodi osoblje, prenosi "TheSun.co.uk".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle