• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da ubedite partnera da posetite psihologa: Morate se emocionalno pokrenuti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspešan odnos je ulaganje obe strane

  • 0
psiholog, emotivna veza, ljubavni par Foto: Shutterstock/Prostock-studio

U svakoj emotivnoj vezi dođe trenutak kada počnete da se preispitujete i kada ste na prekretnici. Upadate u krizu i počinjete oboje da paitite. Svako se na svoj način bori sa svojim umom i trudite se da oraspoložite jedno drugo, ali to nekad ne ide po planu.

Tada vam na pamet pada odlazak kod psihologa, ali najčešće partner odbija tu ideju. Kako mu staviti do znanja da to nije ništa loše i da tako praktično možete pomoći sebi da rešite problem i izvučete se iz problema?

Prvi korak je da identifikujete da je muškarcu potrebna pomoć. Drugi je da se sa njim obavi relevantan razgovor. Kada odlučite da vodite takvu diskusiju o ovoj, nesumnjivo osetljivoj temi, nije važno samo šta kažete, već i kako to kažete.

Pre nego što započnete razgovor, trebalo bi da razmislite zašto ste odlučili da ohrabrite partnera da započnete lečenje. Da li je to iz iskrene brige i da li želite da dobije pomoć koja mu je potrebna?

Svađa, rasprava, veza, brak, muškarac, žena Foto: Shutterstock

U nastavku ćete pročitati sve što treba da uzmete u obzir kada odlučite da vodite ovaj razgovor.

Pronađite pravi trenutak

Razgovarajte sa partnerom u vreme kada ste oboje mirni, piše "Love yourself magazine". Teško je, ako ne i nemoguće, izgovoriti sugestiju usred svađe ili pokušati da smirite partnera kada je uznemiren ili pod stresom.

Pronađite i pravo mesto

Odlučiti da predložite partneru da počnete psihoterapiju dok ste u supermarketu ili dok šetate po gradu ali to nije najbolja ideja, jer ga to može uznemiriti i osramotiti. Najbolje je voditi ovu diskusiju u privatnom prostoru gde možete jasno da artikulišete brige, potvrdite osećanja partnera i oboje se usredsredite na razgovor.

Koristite odgovarajuće reči

Saopštite šta primećujete i osećate i navedite jasne razloge zašto mislite da bi sa partnerom bilo dobro da započnete psihoterapiju. Objasnite mu da vam je stalo i da verujete da terapija može biti koristan način za blagostanje.

Ne pretite

Ako odlučite da predložite partneru da odete na psihoterapiju, ne bi trebalo da ga na to prisiljavate ili ucenjujete. Ovo može učiniti da se druga osoba oseća odbačeno ili uvređeno, ili da dajete ultimatum vezi. Pokušajte da izrazite brige na osetljiv način.

Pokažite svoju ljubav

Objasnite da mu predlažete da odete kod stručnjaka jer ga volite i zaista želite najbolje za njega i vezu. Pitajte ga za mišljenje, saslušajte njegovu zabrinutost kako bi shvatio da vam je zaista stalo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Psiholog Snežana Marić: Kako pandemija korona virusa utiče na bračne odnose

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle