• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vera i Matija Bećković: Ljubav rođena na korzou u Valjevu i koju je on opisao kao poeziju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njih dvoje su se voleli punih 40 godina

  • 0
Matija Bećković književno veče Foto: Mileta Mirčetić

Žena koja je ukrala srce pesniku Matiji Bećkoviću, Vera Pavladoljska, rođena je u Kragujevcu 1941. godine, ali se u detinjstvu preselila u Valjevu. Ono što je važno napomenuti jeste da joj je otac Rus, a majka Kragujevčanka.

Upravo u ovog gradu u Kolubarskoj opštini, u kom je upisala gimnaziju, šetajući korzoom, Vera je srela Matiju, dve godine starijeg mladića koji je kasnije taj njihov susret i opisao rečima "Eno moje poezije kako prelazi ulicu".

Ona je dolazila da ga sluša na večerima literalne družine u Gimnaziji. Njegova prva pesma nazvana je upravo po njoj, a ona nije znala o kome se radi.

Njih dvoje su proveli zajedno četiri decenije, a u braku su dobili ćerke Olju i Ljudmilu, inače bliznakinje. Matija je i objasnio da se nije nadao da će 1964. dobiti dve ćerke, jer se nadao - sinu.

Kada su mu javili da je Vera rodila devojčicu, Matija je bio ubeđen da su pogrešile i krenuo je da izađe iz porodilišta. Međutim, sestra ga je pozvala da se vrati kako bi mu saopštila da su u pitanju dve bebe, piše "Karolina.rs".

Vera je preminula od teške bolesti 1998. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bećković: Handke naš sabrat, smatramo ga srpskim pesnikom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle