• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Imala sam šestogodišnju vezu sa policajcem na tajnom zadatku koji je poslat da me špijunira

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za kolege aktiviste, prijatelje i partnera Mark Stoun je bio "jedan od njih" - strastveni aktivista za zaštitu životne sredine. Saznanje da je policajac na tajnom zadatku ostavilo ih je razorene

  • 1
Spijuniranje, ljubav, nepovrenje Foto: Shutterstock

Sa svojom dugom kosom, tetovažama i pirsingom, Mark Stoun je izgledao kao i svaki ekološki aktivista, ali je ispod svoje "kul" spoljašnjosti krio mračnu tajnu.

Njegovo pravo je ime Mark Kenedi i on je u stvari policajac koji je poslat da živi i špijunira grupu aktivista za zaštitu životne sredine još od 2003. godine, prenoseći njihove tajne svojim nadređenima u policiji i MI5.

Za vreme svog angažmana bio je intiman sa čak deset žena, a sa jednom je bio u šestogodišnjoj vezi pre nego što je otkrila pasoš na njegovo pravo ime.

Kada je razotkriven u oktobru 2010, sedam godina nakon što je angažovan, ovaj slučaj je šokirao mnoge, ostavljajući otvoreno pitanje zašto bi policajac bio plaćen da istražuje ove aktiviste, od kojih mnogi nisu uradili ništa kriminalno? I još više, zašto mu je dozvoljeno da uspostavi brojne dugoročne veze sa nekim od žena iz zajednice sa lažnim namerama?

Spijuniranje, ljubav, nepovrenje Foto: Shutterstock

Kako prenosi "Mirror", a predhodno je objavljeno u novom BBC podkastu "Undercover: The Spicops comming", "Liza" (lažno ime prave žene iz priče), tražila je naočare za sunce u delu za rukavice, kada je naišla na pasoš svog partnera i nasmejala se u sebi jer je htela konačno da iskoristiti priliku da baci pogled na njegovu sliku. Njen osmeh, međutim, ubrzo se pretvorio u šok kada je videla drugo ime, što ju je navelo da se preispita da li je njen šestogodišnji partner čovek za koga se izdaje.

- Prestala sam da vidim jasno - priseća se Lisa i dodaje:

- Bili smo na odmoru na Alpima i osećala sam se kao da se planine pomeranju, kao da gubim osećaj za stvarnosti. Počela sam da tražim malo više informacija i pronašla sam telefon koji nije imao mnogo baterije, ali su na njemu bile poruke od dvoje dece koja su ga zvali tata. Ne možete da budete u vezi sa nekim šest godina i da ne znate da ima decu. To nije normalno.

Dok je Mark Kenedi navodno uživao u nizu veza dok je bio policajac na tajnom zadatku, Liza kaže da je ona bila njegova dugogodišnja partnerka i da su bili ludo zaljubljeni. Osvrćući se unazad, kaže da je povremeno sumnjala, ali da su njegove očigledne laži bile toliko ubedljive da je uvek uspevao da je razuveri. Međutim, nakon Alpa, odlučila je da više istraži.

- Kada se vratio na posao, odjednom sam ostala sama i imala sam vremena da razmislim. Posetila sam prijatelja koji se bavio nekim istraživanjem predaka i zamolila ga da potraži Marka Stouna, za kojeg nisu postojali nikakvi podaci. A onda smo potražili Marka Kenedija i pronašli izvode iz matične knjige rođenih za oba njegova deteta u kojima je navedeno da je zanimanje njihovog oca - policajac - prepričala je Liza, koja je živela u uverenju da je Marko "tehničar za pristup užetu".

Saznanje da je njen izabranik policajac, potreslo je do srži.

- Osećala sam se razbijeno na delove. Bila sam apsolutno zaljubljena u njega, a saznanje da je policajac okrenulo je naglavačke ceo moj identitet. Od tada više ništa nije bilo isto - priseća se Liza.

Spijuniranje, ljubav, nepovrenje Foto: Shutterstock

Nažalost, ona nije jedina ostala slomljenog srca i izdana Markovim lažima. Kejt Vilson takođe je izlazila sa njim dve godine i odrekla se prava na anonimnost kada je 2018. podnela tužbu na sudu tvrdeći da je policija prekršila njena ljudska prava dozvoljavajući Marku da ima intimni odnos sa njom, prikrivajući ko je on zaista. U januaru 2022. godine Tribunal za istražna ovlašćenja utvrdio je da su njegove radnje "zloupotreba najvišeg reda" i da ju je "grubo unizio, degradirao i ponizio".

Tribunal je utvrdio da je Kenedi "upao u srž njenog privatnog života", "prouzrokovao njenu duševnu patnju" i "ometao" njenu "seksualnu autonomiju" pokazujući "duboko nepoštovanje" njenog "telesnog integriteta i ljudskog dostojanstva".  Dobila je odštetu od oko 230 hiljada evra, ali više od 13 godina kasnije, dok se njegove druge bivše "ljubavnice" i "prijatelji" i dalje se bore za istinu.

Mark Kenedi tek treba da ispriča svoju stranu priče u javnoj istrazi koja treba da se završi 2026. Ali 2011. je za "Gardijan" rekao da je samo radio svoj posao.

- Moja uloga je bila da prikupim obaveštajne podatke. Lagao sam jer je moj posao bio da lažem. Ja nisam nepoštena osoba. Morao sam da lažem o tome ko je Mark Stoun i odakle je da bi to bilo stvarno - ispričao je.

Ali žene koje su se očigledno zaljubile u njega kažu da je intimnost sa njegove strane  bila potpuno neetična. I Eleanor Ferbraida kaže da je imala kratku vezu sa Kenedijem.

- Već 12 godina se borimo da otkrijemo istinu i dobijemo pravdu - rekla je ona i dodala:

- U početku sam osećala stid, a zatim strah. Nešto poput toga treba mnogo vremena da se prevaziđe - to je lična izdaja i ostavlja veliku senku nad vašim životom. Ovo ne bi trebalo da se desi u funkcionalnoj demokratiji - vlada šalje špijune da se infiltriraju u živote aktivista.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li supružnici treba podeliti imovinu nakon razvoda: Šta kažu Beograđani?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Mihajlo

    12. februar 2024. | 14:00

    Ovo je tekst nego propalog pisca ljubavnih romana. Inace, kako glasi zenski rod od pisac?

    Podelite komentar