• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 faza ljubavi koje doživljavate u intimnim vezama

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao i sa tugom, bilo da se samo zabavljate ili ste već u braku, svi tipovi ličnih odnosa prolaze kroz pet odgovarajućih faza ljubavi

  • 0
Met Gala Foto: Tanjug/AP

Retki su oni koji do sada nisu čuli o postojanju pet faza tuge prema Kubler-Ross modelu, koje uključuju poricanje, ljutnju, cenkanje, depresiju i prihvatanje.

I baš kao i sa tugom, bilo da se samo zabavljate ili ste već u braku, svi tipovi ličnih odnosa prolaze kroz pet odgovarajućih faza ljubavi na osnovu razvoja intimnosti i emocionalne povezanosti.

Faze se, naravno, ne dešavaju uvek istim, određenim redosledom, a neke će se verovatno ponoviti.

Pogledajte kojih pet faza ljubavi postoji, prema "Your Tango".

Faza 1: Zaljubljenost

"Upravo sam upoznao ljubav svog života. Želim da se oženim ovom osobom. Ne mogu da verujem da imamo toliko toga zajedničkog. O, trebalo bi da pojedem nešto. Ne, mislim da ću povratiti."

E, ta slatka faza zaljubljenosti. Tako divna i neodoljiva. A kako se hormoni i logika retko poklapaju, vrlo je moguće da ćete što sto puta da proveravate svoje poruke, da prestanete da jedete i da maštate o imenima vaše dece.

Zaljubljenost povećava nivo vaših ljubavnih hormona, stvarajući euforiju u celom telu koja vas navodi da stalno iznova budete u društvu osobe koja izaziva sve te senzacije kod vas.

ljubavni par, zaljubljeni, zaljubljenost, devojka i dečko, muškarac, brada Foto: Shutterstock

Ali zaljubljenost opada i teče u različitim pravcima, može da postane intezivnija ili da se smanji. Ali dok traje to je čista poezija.

Tada se u odnos uvlači "pregovaranje" između sigurnosti i autonomije, iskonska bitka u svakom od nas... i tada počinjemo da "slećemo".

Faza 2: Sletanje

"Joj, ona/on pričanajgore viceve. Juče nisam uopšte razmišljao/la o njoj/njemu. Nadam se da dobro stojimo."

Sletanje sa tog fantastičnog leta zaljubljenosti može da deluje zastrašujuće, jer tada osoba počinje da vidi stvari jasnije.

Priznati porodični terapeut Teri Real koristi termin"normalna bračna mržnja", ali to je onaj trenutak kada pogledate drugu osobu i pomislite da je sve što imate bila strašna greška?

- Ja to zovem prvim danom tvog pravog braka - objašnjava Real.

Ovo je dan kada se veo zaljubljenosti podiže i dolazi do jasnog sagledanja svakodnevnog života. Sletanje može da bude lagano i slatko, ili strmo i uznemirujuće.

Faza 3: Zakopavanje

"Previše sam zauzet da razmišljam o ovoj vezi."

Ova faza se dešava onda kada se sve liste životnih obaveza sruše u vezu. Pre nego što shvatite, razgovori se fokusiraju na stvari kao što su ko pere veš, šta i kako sa decom, šta je uradio vaš šef ili vaši ludi rođaci.

Tokom faze sahranjivanja, druge stvari - kao što su "stvaran" život - počinju da zadiraju u vašu prelepu oazu veze.

Zakopavanje ne mora da znači nešto loše. Ovo je faza i znak da je veza stvarna i da se uvlači u vaše svakodnevno postojanje.

Couple having problem with bills and money finansijski problemi zabrinuti muškarac zabrinuta žena plaćanje računa Foto: Shutterstock

Važna stvar koju treba zapamtiti je da se u nekom trenutku "otkopate". Uradite nešto što će vaš "stvaran" život makar na trenutak da povuče iz vašeg odnosa i dozvolite da se nežna, slatka intimnost ranih dana vaše veze ponovo pojavi, dovodeći nas do sledeće faze...

Faza 4: Obnavljanje

"Vau. Zaboravila sam koliko je zgodan/a. Mnogo volim ovu osobu."

"Obnavaljanje" se dešava onda kada vaša veza dostigne tačku razrešenja - osoba preko puta vas je od krvi i mesa, ali i vi ste.

Počinjete da razmišljate koliko ste srećni što imate nekoga u svom životu ko vam uvek čuva leđa.

Ova faza se obično dešava nakon što kao par rešite neki veliki problem ili prevaziđete bilo šta što vas je uzdrmalo, kao što je smrt u porodici ili čak rođenje deteta.

Faza 5: Prava ljubav

"Blagosloven/a sam i volim ovu osobu više nego što sam ikada mogao/la da zamislim."

To je ono o čemu se zapravo radi, zar ne? Osoba u koju gledamo preko stola za vreme večere, borimo se oko daljinskog i znamo da ćemo biti sa njom zauvek kroz sito i rešeto.

A ta - prava ljubav - onda opet cveta oko pete godine, a zatim se stadijumi ljubavi vraćaju u rotaciju. Ponekad brzo, a ponekad sporo, sa intimnošću koja opada i teče sve dok veza traje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo dame kada je pravo vreme za udaju: "Ja sam se rano udala i odmah sam se razvela"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle