• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čarls i Kamila: 19 godina braka, 54 godine ljubavi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tek nakon što je Dajana umrla, Čarls i Kamila su zvanično zajedno izašli u javnost - na rođendanskoj zabavi Kamiline sestre Anabel Eliot u hotelu Ric početkom 1999. godine

  • 0
Kraljica Kamila i kralj Čarls Foto: DAVID CHESKIN / AFP / Profimedia, Tanjug/AP

Kada se Čarls oženio Kamilom, skoro osam godina nakon smrti princeze Dajane, retko ko se iskreno obradovao njihovoj sreći.

I dok danas proslavljaju svoju 19. godišnjicu, njihova veza je zapravo počela 1970.

Smatra se da su se princ Čarls i Kamila Šand prvi put sreli na polo utakmici u Londonu 1970. godine. Kamila, ćerka uvaženog vojnog oficira, bila je u stalnoj vezi sa Endrjuom Parkerom Boulsom, kapetanom iz The Blues and Royals puka britanske vojske.

Čarls je godinu dana ranije zvanično dobio titulu princa od Velsa, tek što je završio obuku na Univerzitetu Kembridž i RAF-u. Pošto ih je povezala zajednička ljubav prema polu, brzo su otpočeli svoju vezu i zabavljali su se oko dve godine, pre nego što je princ otišao da se pridruži mornarici, a Kamila je ponovo pokrenula svoju romansu sa gospodinom Parkerom Boulsom, udavši se za njega godinu dana kasnije, 1973.

Dakle, vojne obaveze tadašnjeg princa od Velsa, a sadašnjeg kralja Čarlsa III, isprečile su se njihovoj originalnoj ljubavnoj priči.

Ali Majkl Kol, bivši kraljevski dopisnik BBC-a i bivši portparol pokojnog Mohameda Al Fajeda, seća se drugačije verzije.

- Bilo bi pogrešno reći da je "prošao voz" i da je tada mogao da je oženi, ali je oklevao. Činjenica je bila da je volela Endrua Parkera Boulsa - rekao je za "Sky News".

On dodaje da u tom trenutku kraljica i njeni savetnici ne bi smatrali Kamilu za odgovarajuću nevestu za prestolonaslednika jer je imala "prošlost" - što znači ranije veze.

"Treća osoba" 

U godinama koje su usledile, mladi princ Čarls je bio pod pritiskom da se oženi i počeo je da izlazi sa Ledi Dajanom Spenser, mlađom sestrom njegove bivše devojke Sare.

Do tada Kamila je već rodila dvoje dece, Toma 1974. i Loru 1978.

Dajana je za "Newsnight" rekla da je Kamila, uprkos tome što je još uvek u braku sa svojim prvim mužem, bila "treća osoba" u njenom i Čarlsovom braku. O tome je svedočio i zvučni zapis razgovora Čarlsa i Kamile koji je procurio u javnost.  Objavljena je tek 1993. godine, godinu dana nakon što su princ i princeza od Velsa objavili da se razvode.

Čarls Enson, bivši sekretar za štampu kraljice Elizabete Druge od 1990. do 1997. godine, kaže da je Čarls uvek bio taj koji je insistirao na njihovom odnosu.

- Bila je srećna svojim životom na selu, svojom decom i bila bi srećna da mu ostane ljubavnica - ništa drugo nije ni očekivala. Ali za Čarlsa o tome se nije moglo pregovarati, morao je da ima nju.

Raspad braka Čarlsa i Dajane dominirao je naslovima kao jedna od najvećih vesti tog vremena.

Otkrića su došla u obliku biografije princeze Dajane Endrua Mortona, princezinog intervjua za "BBC Newsnight", objavljivanja "Tampon trake" i Čarlsovog priznanja da je bio neveran nakon što se brak "nepovratno raspao".

Vojvotkinja od Kornvola

Mesec dana pre Dajanine smrti u Parizu u leto 1997, Čarls je priredio rođendansku žurku za Kamilu u svojoj seoskoj kući u Glosterširu, Hajgrouv. Kraljica Elizabeta II nije prisustvovala, navodno je samo pristala da zvanično upozna Kamilu 2000. godine.

Tek nakon što je Dajana umrla, Čarls i Kamila su zvanično zajedno izašli u javnost - na rođendanskoj zabavi Kamiline sestre Anabel Eliot u hotelu Ric početkom 1999. godine. Kamila je morala da se suoči sa postepenim uvođenjem u kraljevsku porodicu dok se suočavala sa medijskim kritikama i plimom javnog mnjenja protiv nje.

U intervjuu za britanski "Vogue" 2022. godine, sada već kraljica supruga Kamila se prisetila: "Toliko dugo su me ispitivali da jednostavno morate da nađete način da živite sa tim. Niko ne voli da ga stalno gledaju i kritikuju. Ali ja mislim da se na kraju nekako uzdignem iznad toga i nastavim sa tim".

Venčanje u Vindzor Guldhalu bilo je prigušeno. Čarls nije nosio svoju vojnu odeću, a Kamila nije nosila belo. Pokojna kraljica nije prisustvovala ceremoniji, ali je bila na prijemu gostiju u zamku Vindzor.

- Bakingemska palata se stvarno plašila da će ih gađati jajima, pa su ceremonijalne parade svedene na minimum - kaže gospodin Kol.

Kraljica supruga

Kamila je, iz poštovanja prema Dajani, za titulu uzela vojvotkinja od Kornvola, a ne princeza od Velsa. Kraljica Elizabeta II je bila ta koja je 2022. rekla da joj je "iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga".

Početak ove godine, ni godinu dana od preuzimanja titule, za celu kraljevsku porodicu je bio težak i to još nije prevaziđeno, sa borbom protiv kancera i kralja Čarlsa i princeze Ketrin.

Kamila je navodno posećivala Čarlsa svakog dana dok je bio u bolnici na lečenju zbog uvećane prostate u januaru. Bakingemska palata je 5. februara objavila da je Čarlsu dijagnostikovan rak. Palata nije otkrila vrstu raka u izjavi za "Business Insider," ali je rekla da je problem otkriven tokom operacije prostate.

Čarls i Kamila su zajedno išli u crkvu u Sandringemu 18. februara, a kralj je od tada više puta fotografisan, iako je palata saopštila da će se uzdržati od javnih dužnosti dok se leči.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kralj Čarls i kraljica Kamila dva puta izlazili na balkon Bakingemske palate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle