• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 sitnih znakova da je vaš muškarac previše kritičan prema vama

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On se igra sa vašim emocijama

  • 0
Muškarac i žena svađa Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko vrsta toksičnih veza koje spadaju u kategoriju romantike, a koji su zapravo psihološki demoni prerušeni u ljubav.

Jednu od ovih vrsta toksičnih odnosa, prema pisanju "Your Tango" naziva se „Igrač“ (eng. Gamer). To je tip veze u kojoj jedan partner uvek mora da pronalazi posebnu strategiju šta i kako govori kako bi uopšte bili saslušani, kao da uvek igraju partiju šaha u kojoj pokušavaju da nadigraju svog partnera i dobiju nekakvo priznanje.

A ovo je pet sitnih znakova da je vaš muškarac previše kritičan prema vama i da igra ulogu gejmera.

1. Osporava vaše misli, mišljenja i percepcije argumenta

2. Odbija da vas sluša dok se ne prilagodite njihovom stilu komunikacije

3. Pretvara neslaganje u lični napad na njega

4. Odbacuje vašu zabrinutost

5. Kontroliše vaš izbor reči

Ispod kritikovanja vašeg stila komunikacije i osećaja da ste emocionalno napadnuti, gejmer štiti krhki ego. Igrač će koristiti bilo koju taktiku da zadrži svoje percipirano visoko samopoštovanje.

To je upravo razlog zašto analizira i kritikuje vaš stil komunikacije i izbor reči tokom svađa. On će se upustiti u "kružnu" raspravu sve dok ne popustite i ne prilagodite se njegovom stilu komunikacije. Tek tada će vas poslušati.

svađa, ljubavni par, muškarac, žena, rasprava Foto: Shutterstock

Njegov imidž i samopoštovanje su ugroženi kad god ga neko negativno percipira. Do te mere da ćete u nekom trenutku u svađi da se nađete u situaciji da mu se izvinjavata, a kao rezultat toga, vaše brige će biti odbačene i zaboravljene.

Kako da identifikujete gejmera?

Igrač je poput narcisoidnog ljubavnika čiji će vas šarm i pažnja oboriti s nogu u jednoj sekundi, a onda iznenada ostaviti da se osećate praznim i zbunjenim u prvom sledećem problemu u vašoj vezi. Preterano ćete analizirati sebe i pronalaziti načine da povratite samopoštovanje, dok će partner da vas obasipa ljubavlju i pažnjom sve dok ne progovorite u svoje ime i ukažete na situacije u kojoj vas je povredio.

Kako ova vrsta ljubavi može da se spasi?

Rukovanje "gejmerima" je teško jer vas oni neumorno ispravljaju i teraju da se pridržavate njihovog stila komunikacije. Da biste pobedili strategiju igrača, morate da napravite sopstvena pravila i da ih sledite. Ne treba da se  zadovoljite njihovim željnim i ljubavnim stilom. Stavite im do znanja da samo zato što birate različite načine izražavanja ne znači da ih ne razumete ili ne poštujete. Međutim, mnogi igrači prepoznaju samo svoj stil komunikacije kao pravi način i mogu da insistiraju da se prilagodite njihovom načinu razmišljanja. Kada više nema mesta za kompromis, onda je u vašem najboljem interesu da prekinete vezu.

Kako možete da spasite sebe?

Zapamtite da nije vaš posao ili vaše mesto da menjate nekog drugog. Koliko god da boli, u ovoj vrsti ljubavnog scenarija, sve što možete da uradite je da prihvatite ružnu istinu i ili da se pomirite sa nedoslednostima svog partnera ili da odete od njih. Osim ako se ne potrude da promene svoje načine, konfuzija i praznina koju osećaju će opstati i vrlo verovatno dovesti do ozbiljnijeg psihičkog poremećaja. Učite iz svog iskustva i budite pronicljivi u budućim vezama, pazeći da slušate svoj unutrašnji glas, koliko god zastrašujući bio. Pronađite nekoga ko na odnose gleda kao na partnerstvo, a ne kao diktaturu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA: Da li verujete u jednaskost žena i muškaraca u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle