• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Više od 6 nedelja nije jela i borila se sa višegodišnjom insomnijom zbog razvoda: "Nisam htela muškog lekara"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Grlo kao da mi se zatvorilo, nisam lepo mogla ni da dišem", navodi ona

  • 0

Prekid ljubavi može biti veoma bolan, ali je "preboljevanje" individualna stvar, koja zavisi od osobe do osobe.

Jedna žena je nakon svog razvoda imala težak period, koji se osim emotivnog kraha "prebacio" i na njeno fizičko zdravlje. Sada je, kako navodi, prvi stručnjak u Engleskoj, koji pruža kontinuiranu fizičku i emocionalnu podršku svom klijentu pre, tokom i ubrzo nakon razvoda.

Farhana Husein ima 47 godina i kako tvrdi, nakon završenog braka od 15 godina, njeno telo je doživelo šok. Navodi da nije mogla da jede više od šest nedelja, ali i da je patila od ozbiljne insomnije nekoliko godina kasnije.

Sa bivšim partnerom je bila ukupno 18 godina, a zahtev za razvod su podneli 2012. i završen je tek 2019. godine.

- Fizički simptomi su se pojavili na samom početku, jer je cela situacija bila vrlo šokantna za mene. Moje telo je manifestovalo traumu kroz ozbiljnu insmoniju. Živela sam sa samo tri sata sna svakog dana, nešto više od jedne godine, a nakon toga se tempo pomalo promenio. Osećala sam da fizički nisam mogla da spavam. Takođe, nisam mogla da jedem. Imala sam osećaj kao da mi je grlo zatvoreno i da ne mogu ništa da progutam. Nije to bilo samo manjak apetita, već fizički nisam mogla sebe da nateram da žvaćem ili da progutam - navodi Farhana, majka troje dece.

U martu 2013. godine je kontaktirala lekara, koji joj je rekao da je izgubila previše kilograma i da joj je nivo telesne masti previše nizak.

- Promenila sam lekara. Želela sam da me pregleda žena, jer sam mislila da će ženski lekar biti više saosećajan. Povezala je te simptome sa razvodom kroz koji sam prolazila, što mi nikada ne bi palo napamet do tada. Ljudi misle da, kada prolaziš kroz razvod nakon duge veze, to je samo emocionalna i mentalna stvar, ali premalo govorimo o fizičkom stresu koji se manifestuje u razvodu - navodi ona, piše "Yahoo".

Upućena je u savetovalište 2013. godine, gde su joj ponudili antidepresive i lekove. No, ona ih je odbila zbog mogućih neželjenih efekata.

- Radila sam sa savetnicima koji zapravo nisu doživeli traumu i tugu koji dolaze sa razvodom i slomljenim srcem. Oni to sami nisu iskusili. Razgovor o prošlosti i načinu na koji sam "došla dotle" jednostavno nije ono što mi je trebalo u to vreme, trebalo je da počnem da se fokusiram na svoje fizičko zdravlje koje je bilo iscrpljeno od nedostatka sna i hrane - priseća se.

Nakon što je napustila terapiju i nije imala kome da se obrati, pokušala je sama da upravlja svojim simptomima. Prekretnica je nastupila u septembru 2017. kada je upoznala "duhovnog iscelitelja" za kog kaže da je sve promenio.

- Do tada, samo sam prihvatila da je razvod nešto što te slomi i ostavi te zauvek žrtvom svojih okolnosti. Posle četiri godine borbe sa fizičkim simptomima, konačno sam razvila strategije da se nosim sa traumom razvoda. Sada se fokusiram na fizičke strategije, uključujući rad na disanju, posvećenost dobrim svakodnevnim navikama i brigom o sebi.

-  Sećam se da sam se bukvalno mučila da dišem dok sam prolazila kroz razvod – u takvom si stanju preživljavanja i panike. Kada ne možete pravilno da dišete, ne možete pravilno da razmišljate i to postaje začarani krug u kom ste zarobljeni i koji zaista utiče na vaš san i zdravlje. Postoji toliko različitih fizičkih stvari koje su često ukorenjene u količini stresa i emocionalne traume koju doživljavate - govori Farhana.

Sada poziva sve zdravstvene radnike da povedu više računa o ovom problemu i da ga ozbiljno shvate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od aplikacije pa sve do oltara: Upoznajte priču bračnog para Glatt

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle