• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako od dečka čujete baš ovu rečenicu, bežite glavom bez obzira: 10 znakova da imate posla sa manipulatorom

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saveti kako da pre nego što bude kasno shvatite da imate problem sa lošom osobom

  • 0
Manipulator Foto: Shutterstock

Vaša emotivna veza treba da vam bude utočište od briga i problema koje imate na drugim poljima. Treba da budete da osobom koja će biti srećna što vas ima, da vam daje podršku i vetar u leđa, a najmanje što vam treba da vam i ona "stane na kičmu".

Međutim, nažalost, ima i takvih slučajeva. Vremenom te osobe postaju manipulativne, a ovo su samo neki od znakova da je upravo vaš partner manipulator i da se nalazite u toskičnoj vezi.

1. Uvek preteruješ u svemu

Ova rečenica nikad nije smirila strasti, već je samo napravila celu situaciju još gorom. Izjava može delovati bezopasno ali je zapravo jedna od najmanipulativnijih rečenica u odnosu, piše "The minds journal". Kada partner zna sve vaše slabe tačke, to mu daje prednost u svađama. Zna da ćete se posle nje uznemiriti i osećati poniženim.

2. Zašto izmišljaš stvari?

Pod ovom navedenom i rečenica "Nikada se to nije dogodilo" dovodi do manipulacije. U trenutku kada vas dovodi do preispitivanja, dodatno izmišlja stvari i tera vas da se zapitate da li gubite razum. Ovim spletkama se partner ponaša kao da je nevin i da nešto nije u redu sa vašim pamćenjem. A sve to samo manipulacija.

3. Tiho lečenje

Možda će vam jednog dana reći da ne žele da pričaju sa vama i samo se povuku bez objašnjenja, bez davanja života, poruka, poziva. Kažu da im treba prostora, a zapravo vas kažnjavaju i jedan je od najvećih znakova manipulacije. Manipulator zna da će tišina da vas tišti iako niste krivi. Njegovim povratkom molićete za oproštaj i to će samo da mu podigne ego.

4. Mora li uvek ta drama?

Još jedan klasični primer verbalne manipulacije koji može da vas natera da se preispitujete. Spremni su da idu toliko daleko da vas predstave kao lude samo da bi spasili svoju kožu optužujući vas za "kraljicu drame" tamo gde je nema.

5. Ja sam ogledalo tvog ponašanja

Ako vaš partner da ovakvu izjavu, to znači da treba da bežite glavom bez obzira. Ovo je jedna od najčešćih rečenica koje manipulatori govore i po mišljenjima mnogih - najopasnija. Kada partner počne da vas optužuje da ste zaslužni za njegovo uglavnom loše ponašanje, znajte da je toksična osoba, a ujedno i sa narcisom pa na vreme treba i to da prepoznate.

Prijateljice Foto: Shutterstock

6. Promeni način na koji razmišljaš

Naravno, uvek ste vi krivi - što imate takav posao, što ste rođeni u takvoj porodici, šta ste odrasli sa takvim prijateljima i sve to treba da promenite da bi se osećali još bolje nego što se trenutno osećate. Znajte, to govori njihova toksičnost i manipulacija i nikako ne treba da nasedate na to. Vi ste izgrađena ličnost koja ne treba ništa da menja, već je na partneru da prihvati sve što ima veze sa vama.

7. Prijatelji loše utiču na tebe i okreću te protiv mene

Da, često prijatelji budu "kamen spoticanja" u emotivnom odnosu dvoje ljudi. Baš oni su verovatno najbolje upućeni šta se dešava u vašoj vezi i mogu vam dati najbolje savete kako da prebrodite probleme. Naravno da će partner imati problema sa njima jer ne voli "status" i visoko mesto koje prijatelji imaju u vašem životu. Pokušavajući da vas izoluje od njih, samo će njega udaljiti od vas.

8. Ne želim da pričam o tome

Ovo je jedna vrsta suptilne rečenice, jako toksične. Kada manipulator shvati da ga smatrate odgovornim za neke postupke, onda će on pribegavati udaljavanjem i odbijanjem razgovora sa vama. Učiniće sve i svašta kako bi izbegli ozbiljan razgovor, a to nije rešenje. Treba biti otvoren u svemu.

9. Nisam kriv što se tako osećaš

Još jedna klasična manipulativna rečenica. On zna šta je učinio i koliko vas je to povredilo, ali nikada neće preuzeti odgovornost za to. Kada se budete preispitivali, učiniće dodatne napore da se osećate još više loše. Jednostavno neće uraditi ništa da popravi celu situaciju i da reši problem, ostaviće vas da se borite sa bolom.

10. Izviniću se samo ako...

Nemojte da očekujete od njega iskreno izvinjenje jer on to ne ume. Ukoliko pak do njega dođe, to je lažno i pokušavaće na taj način, ponovo, da opravda svoje ponašanje. Ako su zaista shvatili da su pogrešili i žele da poboljšaju odnos, reše problem, nikada ne bi prebacivali krivicu na vas i uslovljavali da nešto uradite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljubavni terapeut otkriva 12 važnih pitanja: Naučite nešto novo o sebi i partneru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle