• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Emocionalno inteligentni ljudi koriste jednostavnu frazu od 3 reči da bi bili srećniji i uspešniji

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koristite princip pozitivnog govora i izbegavajte da hranite zavist u sebi

  • 0
Drugarice, žene, sreća, proleće Foto: Shutterstock

"Šta radim pogrešno?" Ovo pitanje je nešto što svakome od nas često prolazi kroz glavu.

Recimo, imate prijatelja koji radi posao daleko uspešnije od vas, iako ste i vi veoma uspešni u onome što radite. Ali on ima i lepšu kuću i živi u boljem kraju, i više stvari mu "idu na ruku".

Ili bar tako mislite.

Psihoterapija Foto: Shutterstock

Istina je da i vama ide posao dobro. Imate svoje zdravlje i srećan porodični život, stvari za koje bi drugi dali skoro sve. Ali vaša radost izmiče, makar privremeno, jer ste fiksirani na tuđi "uspeh".

Zapravo vi hranite sami svoju zavist.

O tome govori Džastin Bariso u svojoj kolumni u "Inc.com", koji otkriva kako je uspeo da preboli ovaj problem.

- Smislio sam jednostavan mentalni okvir koji bi mogao da mi pomogne da izvučem ova osećanja, svaki put kada bih počeo da ih osećam. Kad god počnem da zavidim drugima ili da mislim da neko ima nešto bolje od mene, kažem sebi frazu od tri reči: "Ne poredi se" - otkriva ovaj govornik i konsultant koji pomaže organizacijama i pojedincima da razviju svoju emocionalnu inteligenciju.

Ako mislite da je fraza "ne upoređujte se" prejednostavna, potpuno ste u pravu. Ali jednostavne fraze poput ove rade posao – jer su zasnovane na principima psihologije i emocionalne inteligencije, sposobnosti razumevanja i upravljanja emocijama.

Zašto je ova fraza tako efikasna i kako može da vam pomogne da upravljate svojim osećanjima i emocijama kada počnete da hranite svoju zavist?

Prednosti pozitivnog samorazgovora

Decenije akademskog istraživanja ukazuju na potencijalne prednosti „samorazgovora“, unutrašnjeg dijaloga u vašoj glavi koji može da utiča na način na koji mislite, osećate i delujete.

Međutim, ključ za koristan razgovor sa samim sobom je da ga učinite pozitivnim.

Samorazgovor može da bude negativan ili kritičan. Ne možete uvek da sprečite kritičko samogovorenje, kao kada sami sebe ispitujete kako to da niste uspešni kao vaš prijatelj.

Ali, zato, imate kontrolu nad tim koliko dugo se zadržavate na tim mislima. I, koristeći pozitivan samogovor, možete da promenite taj unutrašnji dijalog - način na koji razmišljate, osećate se i delujete.

- Zato je jednostavna fraza: „Ne poredi se!“ toliko korisna. Kada primetim da počinjem da hranim zavist u sebi, ove dve reči me podsećaju da bez obzira koliko mi dobro ide, uvek će se naći neko za koga mi „izgleda“ da mu ide bolje. A Izgled može da zavara. A i da me ne vara, uspeh prate izazovi i teškoće koje ja ne vidim. To me takođe podseća ida dostignuća drugih nemaju nikakve veze sa mojom srećom - objašnjava savetnik.

Pored toga, ovu frazu predlaže da se koristi i kao okidač koji može da vam pomogne da ostvarite svoju viziju uspeha i da budete srećniji u tom procesu.

1. Definišite uspeh

Definište kako uspeh izgleda za vas, a ne za druge. Koji su vaši ciljevi i prioriteti? Šta ste spremni da uradite i da ne uradite da bi ih postigli?

Ako su vaši poslovni i životni ciljevi uvek dizajnirani da jure druge, nikada nećete biti zadovoljni.

Takođe. možda ćete biti u iskušenju da kompromitujete svoje vrednosti, ili barem da radite stvari koje zaista ne želite da radite, da biste bili više kao "oni".

2. Potrudite se da budete najbolji što možete

Vi ste jedinstveni. Vaše snage, iskustva, uvidi - čak i vaš stil - razlikuju se od drugih. To je ono što vas odvaja od drugih. To je takođe ono što će neke privući vama i vašem poslu u odnosu na druge.

Dakle, trudite se da postanete najbolja verzija sebe, a ne nekog drugog.

Sledeći put kada budete u iskušenju da nahranite svoju zavist, setite se emocionalno inteligentnog principa pozitivnog samogovora i podsetite se: "Ne poredi se!".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako postaviti jasne granice u porodici i na poslu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle