• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

20 značenja cvetova i šta oni simbolizuju: Odličan način da kažete, pa.. bilo šta!

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Znajte šta vaš buket poručuje - pre nego što ga pošaljete

  • 0
Cveće, cvetovi, cvet, biljke, bašta, buket Foto: Shutterstock

Cveće je uvek prikladan i klasičan poklon za skoro svaki praznik i priliku, a posebno je važno za 8. mart.

Bilo da šaljete svečani buket ili samo jedan cvet da se zahvalite - cveće je odličan način da kažete, pa, bilo šta!

Ipak, važno je znati da "svet cveća" i njihove simbolike može da bude i minsko polje. Suptilna razlika između cveća koje ukazuje na romansu i ono koje znači "odbacivanje" nekada je samo u boji latica. Ili pak, poslednja stvar koju želite je da slučajno izjavite ljubav koleginici sa posla ili pošaljete pogrebno cveće ženi svog života.

Značenje cveća zavisi kako od društvenog konteksta, tako i od njegovog istorijskog porekla. Tu su i "cvetovi meseca rođenja" i "cvetovi zodijaka" koji imaju svoju jedinstvenu simboliku, dok njihovo "pravo" značenje može da bude posve drugačije.

Takođe, simbolika i značenja cveća se takođe može promeniti tokom vremena. Na primer, kala je danas glavna dama u svadbenim buketima, a nekada je bio najpopularniji cvet za ukrašavanje kovčega.

No, kako je 8. mart i Dan žena, vrlo je izvesno da ćete danas kupovati neko cveće - tako da bi bilo dobro da znate šta ono predstavlja.

Ovo je, prema pisanju "House beautiful" 20 najpopularnijih i najčešće kupovanih cvetova, kao i njihovo značenje, simbolika i istorijski značaj.

Narcis

foto Pixabay foto Pixabay

Ako vam je neko uvek na umu, trebalo bi da mu pošaljete narcise. Sunčani cvetovi predstavljaju ljubav bez premca i šalju poruke poput: „Ti si jedina“ i „Sunce uvek sija kada sam sa tobom“.

Zumbul

Zumbul Foto: Pixabay

Zumbuli predstavljaju smelu brzopletost ili sportski stav. Dok ljubičasta predstavlja izvinjenje, plavi i crveni cvetovi simbolizuju doslednost i razigranost.

Božur

Božur, božuri, cveće Foto: Pixabay

Kao i njihove latice, božuri imaju slojevito značenje. Istorijski su simbolizovali sramotu, ali danas daju nadu u srećan život ili srećan brak.

Lepa Kata

Lepa kata, aster, cvet Foto: Pixabay

Simbolizujući ljubav i uglađenost, buket astera (lepe kate) je savršen za novu vezu.

Karanfil

Karanfil, cveće, cvet Foto: Pixabay

Karanfili obično simbolizuju žensku ljubav i fascinaciju. Međutim, značenje karanfila zavisi od njihove boje. Ružičasti kažu: "Nikada te neću zaboraviti."

Hrizantema

hrizantema Foto:Pixabay

Kao i karanfili, različite boje hrizanteme imaju različita značenja. Crvene kažu: "Volim te", dok bele zastupaju istinu. Žute i narandžaste, s druge strane, komuniciraju - neuzvraćenu ljubav.

Kala 

foto Pixabay foto Pixabay

Danas predstavljaju lepotu i posvećenost, ali kale su se istorijski koristile za sahrane i kao dekoracija na kovčezima.

Anemona

Cveće Foto: Shutterstock

Simbolizujući napušteno osećanje ili neizvesno iščekivanje, gomila anemona je savršena podrška za prijatelja koji se oseća pomalo izgubljeno.

Suncokret

Suncokret, suncokreti, leto, priroda, pejzaž Foto: Tanjug/AP

Kao što možete da pretpostavite po njihovom sunčanom raspoloženju, suncokreti simbolizuju trajnu sreću i dug, ispunjen život.

Bela Rada

Bela rada Foto: Pixabay

Tratinčice, odnosno bele rade su jednostavne. One simbolizuju mladost, čistotu, nevinost i lojalnu ljubav. Uključite ovo srećno cveće u mešoviti buket za nekoga sa kim ste u novoj vezi ili za dugogodišnjeg prijatelja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Cveće najprodavaniji poklon za 8.mart

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle