• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kućne biljke za početnike: Preporuka kako da vam svaka saksija uspe i nijedan cvet ne uvene

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulepšaće vaš životni, ali i poslovni prostor

  • 1
propadanje biljke, bolest listova biljke, biljka Foto: Shutterstock/Yurii_Yarema

Kažu da biljke osećaju, da ispoljavaju emocije u odnosu na ono gde se nalaze u domu i kako postupate sa njima. Istina je, da, ali takođe je istina i da ne zna svako da "voli" biljke, da im se posveti i jednostavno mu ne ide od ruke.

Potrebno je predznanje kada želite da se okrenete ovom hobiju, a od nečega morate početi. Postoje trikovi šta da preduzmete, a da vam svako negovanje biljke uspe. Osim toga, dobićete lep i ukrašen kutak doma, ako ne i celi balkon.

Izaberite biljku koja se lako uzgaja

Najbolje je da odaberete onu biljku koja ne zahteva visok nivo održavanja. Da li ste razmišljali o palmama ili ljiljanima? Ovo su prve sobne biljke na listi koje treba da unesete u dom.

Kolika je temperatura?

Možda vam zvuči da je bezazleno, ali temperatura sobe u kojoj se nalazi biljka je ključno u obezbeđivanju dužeg trajanja. Koreni nekih biljaka mogu biti toliko osetljivi da i ne znate. Najbolje je da držite temperaturu od oko 18 do 24 stepena tokom dana. Ukoliko mislite da je to neizvodljivo, onda se odlučite za biljke koje će moći da izdrže niže odnosno više temperature.

Obezbedite dobro osvetljenje

Da bi preživele, biljkama je potrebno osvetljenje i to je od vitalnog značaja. Zapitajte se gde vam je najbolja svetlost u domu, pa tokom zime možete staviti blizu prozorskih okvira kako bi biljke imale veću šansu da prežive. Takođe, redovno ih brišite, najviše listove.

Odgovarajuće mesto za biljku

Ako držite paprat, njoj treba vlaga pa je dobro mesto kupatilo. Ako želite da držite neku biljku u spavaćoj sobi, onda neka to budu francuske lavande ili bambusi. Zasigurno će ulepšati prostor. I da, nemojte zanemariti kuhinju, piše "House beautiful".

Koje su sve zdravstvene prednosti?

Osim što lepo izgledaju i ulepšavaju prostor u kome živite, one mogu i da poboljšaju nivo produktivnosti i donesu dobrobiti. Znajte da unošenje nekih biljaka i u kancelariju može doneti ugodnost i smirenost.

Vreme je da nabavite omiljene biljke.(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • angelina

    8. maj 2024. | 12:07

    Tačno je da biljke treba voleti, evo ja volim, ali mi na balkonu sve buja i sve je savršeno, a sobne biljke mi ne uspevaju. Na balkonu imam sve uslove, čak za biljke koje ne vole direktno sunce tu je luna tenda.

    Podelite komentar