• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se izuvate kad ulazite u nečiji stan: "To su u Beograd doneli primitivci", burna svađa oko obuće

S. Ž.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od čuvenih dilema - da li se izuvate kad ulazite u nečiji dom

  • 9
Izuvanje u gostima Foto: Shutterstock

Dilema oko izuvanja u stanu stara je koliko i ona o promaji. Čini se da danas imamo više domova u kojima se izuvamo nego onih u koja ulazimo obuveni. Mišljenja su podeljena, porodice s decom uglavnom su fanovi izuvanja, mada ima onih koji na taj način "jačaju dečji imunitet"...

Argumenti protiv izuvanja

Neki Beograđani po mrežama pišu kako je pre, u "gospodskom Beogradu, dok još nije pokupio ljude sa štapa i kanapa iz svih krajeva", pravilo bilo da obuven hodaš kroz stan. Kažu da je tako radila gospoda, a da su se oni iz ruralnijih krajeva izuvali.

Zagovornici jačanja imuniteta rekli bi da je dobro za imunitet posejati po kući prljavštinu iz obuće - šta može da nam se desi?

Neki opet kažu da je dobro ulaziti obuven jer ćemo tako češće čistiti, gosti će se osećati sigurno i lepo, posebno ako imaju neprijatne mirise po stopalima..

Oni koji se ne izuvaju ispred stana tvrde da je to bolje nego da nakupljaju obuću ispred ulaznih vrata kao što neki rade...

Argumenti za izuvanje

Oni koji su pristalice izuvanja pri ulasku u stan kažu da je to pod obavezno baš da se ne bi neke bolesti zapatile ili da se ne bi nešto što ne želimo zalepilo na tepih.

"Nemam vremena da čistim kaku od psa s tuđe obuće", rekla je jedna žena na Tviteru.

Pristalice izuvanja koje imaju malu decu kažu da je to neophodno kako bi deca ostala zdrava.

"Sad je napolju sve prljavije, ima svašta, zašto bismo to unosili u stan", pitala se jedna mama, ne hajeći za komentare kako je izuvanje primitivni običaj.

"Kod mene se svi moraju izuti, nema šanse da dozvolim da mi unose prljavštinu spolja kako bih ja bila jelte velika gospođa kod koje se niko ne izuva", rekla je jedna žena o izuvanju svojih gostiju. Ipak, ako neko krene obuven da gazi kroz stan i ne haje za kućna pravila - da li ga treba opomenuti? Mišljenja su podeljena, neki smatraju da ne treba, drugi opet ne bi prezali da podsete gosta na svoja pravila.

A da li se vi izuvate kad ulazite u stan?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Naravno da da

    19. maj 2024. | 10:08

    Nije samo kaka od pasa i mačaka ono po čemu gazite. Tu je i izmet pacova, ispljuvci, povraćke mokraća... Zar treba to da raznosite po kući? Mačke prenose toksoplazmu, psi ehinokokus. Nije tepih javni wc.

    Podelite komentar

  • Maja

    19. maj 2024. | 10:48

    Nije poenta dal' je neko primitivac ili ti "veliki gospodin/dja", problem je što se unosi sve i svašta preko obuće. Očigledno da velikim gospodama nije problem zaprljani tepisi i staze, gomila bakterija i mnogo toga

    Podelite komentar

  • Shampita

    19. maj 2024. | 10:53

    Kod mene se gosti izuvaju.Necu prljavstinu u kuci. Kupila sam tuce papuca pa obuj-ciste su.

    Podelite komentar