• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti za negovanje jorgovana: Potrebna mu je svetlost, a orezivanje je ključno u njegovom uzgoju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova prelepa biljka može da raste u žbunu ili kao drvo

  • 0
jorgovan, cveće, nega cveća, horoskop Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Vreme je da ukrasimo naša dvorišta i balkone, pa se mogu pronaći brojni saveti koje biljke i cveće mogu da dođu u obzir kada je reč o uzgajanju.

Jorgovan je idealan za dvorišta, pa evo nekih saveta kako u tome da uspete.

Jorgovani su listopadni grmovi poreklom iz Evrope koji mogu da rastu kao zbunje ili drvo, piše "The spruce". Cveće jorgovana dolazi najčešće u ljubičastoj boji, ali mogu biti i beli i neke nijanse zelene i ne menjaju boju u jesen. Cvetanje traje samo nekoliko nedelja i ponovo će se pojaviti naredne godine.

Jednom kada se posade, nije im potrebno mnogo održavanja, ali bi valjalo da ispoštujete neka pravila prilikom toga.

  • Posadite jorgovan na mestu gde će dobiti mnogo sunčeve svetlosti i sa dobro drenirajućom zemljom.
  • Tokom perioda suše, zalivajte ih obilnije.
  • Godišnje ih hranite uravnoteženim đubrivom koje ne sadrži azot.
  • Orezujte grmove svake godine.

Najmanje bi trebalo šest sati u toku dana da jorgovani budu izloženi punim zracima sunca, ali mogu tolerisati i malo senke. Međutim, ako ne bude dobijao mnogo svetlosti, može onda ograničiti rast i razvijanje cveta jorgovana.

Kada je reč o zemljištu, ova biljka preferira bogato zemljište sa oštrom drenažom i neutralnim pH zemljištem. Ukoliko se nađe glineno tlo, ono može usporiti njihov rast. U proleće možete dodati malo komposta kako bi se zemljište uravnotežilo sa malo dodatnih hranljivih materija.

Jorgovani vole umerenu količinu vlage u zemljištu, ali pazite da ne bude uvek vlažno jer može dovesti do truljenja korena i slabog cvetanja. Takođe, visoka vlažnost može dovesti do gljivičnih bolesti na biljci, a tokom jakog vetra, valjalo bi da zaštitite cvetne pupoljke kako ne bi stradali.

Rezidba je ključna za jorgovan jer će postaći cvetanje i tako osigurati veću cirkulaciju vazduha ali i da biste održali visinu žbuna. Pravo vreme za to je odmah posle cvetanja, najstarije grane obrežite do zemlje jer neće donositi veliku količinu cvetova, ali nemojte skidati više od trećine ukupnih grana. Pazite da ne orežete previše jer to može dovesti do neuspeha u cvetanju.

Postoji jedna gljivica koja pogađa jorgovan, a to je pepelnica. Ukoliko vam se ovo dogodi, primetićete bele mrlje na lišću. Za to je najbolje da koristite prirodne lekoce ili hemijske fungicide.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da vam cveće izgleda bujnije u vazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle