• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smemo li toplu hranu da stavljamo u frižider? Šta kažu stručnjaci

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imate li vi tu naviku da je odmah skladištite

  • 0
šerpa, frižider, hrana, čuvanje hrane Foto: Shutterstock/MBLifestyle

Zbog nedostatka slobodnog vremena, mnoge mame i mlade domaćice spremaju ručak popodne ili uveče kada dođu sa posla. Naravno, to onda bude vruće ili toplo jelo koje najčešće ostavljamo na šporetu da se ohladi, pa ga onda skladištimo.

Međutim, zbog ovog nastupajućeg toplog perioda, mnoge se odlučuju da odmah ubace u frižider, kako se tokom noći jelo ne bi pokvarilo.

Da li je to ispravno?

Jedno od glavnih pitanja koja se postavljaju jeste da li to može da pokvari ukus hrane i da li će ta hrana biti bezbedna za jelo. Nikol Ričard, saradnik u istraživanju bezbednosti hrane na Rod Ajlandu pričala je o najbezbednijem načinu hlađenja obroka kaže da je pravilno hlađenje ostataka "stvarno važna komponenta bezbednosti hrane".

Međutim, prema rečima Donalda Šafnera, predsednika Odeljenja za nauku o hrani, glavna pretnja tokom rashlađivanja hrane dolazi od dve vrste.

- U pitanju su Clostridium perfringens i Bacillus cereus. Te bube se razlikuju od onih koje napadaju salmonelu i ešerihiju koli. Ove vrste bakterija mogu da budu sposobne da prežive visoke temperature i da mogu da se razmnožavaju i u prabilno kuvanim obrocima. Mogu biti ozbiljni simptomi trovanja hranom poput povraćanja i dijareje - rekao je on, piše "Yahoo".

Neke od namirnica koje bi trebalo rashladiti su meso, posebno živinsko, pirinač i testeninu. On savetuje da ne treba dugo da se čeka na njihovo hlađenje da bi se ubacilo u frižider. Njegova preporuka je da sačekate sat ili dva da se hrana malo ohladi i onda je bezbedna za skladištenje u frižider.

Dakle, nikako odmah da ih sklanjate jer će se hrana podjednako brzo hladiti i ako je ostavite na sobnoj temperaturi ili u frižideru jer temperatura i "nije toliko veća".

Osim toga, ako užareni tiganj ili šerpu stavite na staklenu policu u frižideru, možete izazvati potencijalno razbijanje stakla zbog iznenadne promene temperature. Takođe, unošenje vrele ili tople hrane direktno u frižider može da promeni temperaturu u frižideru.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pas ušao u friz pa rešio da u njemu dremne: Ono kada ti je frižider omiljeno mesto u kući

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle