• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Previše omekšivača šteti i odeći i veš-mašini: Evo kojom mešavinom možete da ga zamenite kao zdravo rešenje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jasno je da ne možete odmah da se oslobodite ove navike, ali bitno je da se napravi prvi korak

  • 0
omekšivač, veš mašina, pranje veša, deterdžent Foto: Shutterstock/Atsushi Hirao

Uglavnom svi imamo neku svoju rutinu kada je pranje veša u pitanju. To smo verovatno naučili od roditelja i tako se dalje prenosi, uz male izmene i novine. Nekada, mnogo godina ranije, gotovo da nisu postojali omekšivači, posebno kod žena na selu. One nisu ni znale da to postoji. Međutim, u današnje vreme većina žena ih koristi, a da li je to dobro?

Sa toliko izbora na tržištu, mirisa je mnogo i prosto vas mami da ga kupite i ubacite u veš-mašinu. Razmislite, jer to nije tako dobra ideja.

Šta je omekšivač?

U pitanju je lubrikant koji oblaže vaše tkanine dajući im efekat mekoće sa kojim ga i povezujemo, piše "Today". Ljudi vole da ga koriste iz dva razloga: odeću, logično, čini mekšom, a i lepo miriše. Međutim, time što daje miris odeći, on je takođe oblaže voštanom supstancom koja može da dovede do negativnog mirisa vremenom. To takođe može uticati i na vašu veš-mašinu.

- Preterana upotreba omekšivača vremenom može da stvori naslage koje počinju da usporavaju vreme pražnjenja, odnosno može početi da puni odvodne vodove što dovodi do druge prljavštine koja se lepi na odeću u bubnju - objašnjava Džejms Kopeland, direktor tehničke službe.

Postoji li alternativa?

Da, postoje i to mogu biti soda bikarbona i belo sirće. Spoj ove dve supstance može postići istu mekoću koju postiže i omekšivač. Sve što vam treba jesu dve šolje tople vode, pola šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta. Za bolji efekat možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja. Možete ubaciti u odeljak koji je predviđen za omekšivač ili direktno sipati preko veša u bubnju mašine.

Naravno da osobe koje redovno koriste omekšivač godinama ne mogu tek tako da ga se odreknu i to je u redu. Međutim, vodite računa o količini koju koristite kako biste sačuvali dugovečnost mašine. Ako ga koristite prečesto, on će ostati u vašoj odeći što vremenom može da utiče na kvalitet tkanine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čišćenje wc šolje nikad nije bilo lakše: Napravite moćno sredstvo od samo 4 sastojka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle