• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto pletenje i slični hobiji mogu da vas učine srećnijim i mirnijim: Aktivnost koja ne sme izaći "iz mode"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada budete pročitali koje blagodeti donosi, zainteresovaćete se za postupak

  • 0
Hobi, sviranje Foto: Pixabay

Sve manje osoba zna, a i sve se manje njih interesuje za tradicionalne stvari i hobije koje su imale naše mame i bake. Mnoge mlade devojke ne znaju recimo da šaraju jaja voskom, pletu ili heklaju. A kad biste znali da upravo ove aktivnosti mogu da vas opuste i usreće, da li biste promenili mišljenje?

Ako ste u potrazi za hobijem koji će da vam skrene pažnju od teškog dana ali i potencijalno oslobodi stresa, smiri vas i pomogne vam da se osećate ispunjeno, onda su pletenje, heklanje i ručni radovi pravi izbor.

Istraživanja sugerišu da ručni zadaci poput ovih mogu da poboljšaju vašu pažnju u celini i poboljšaju raspoloženje. Druge studije su otkrile da učenje novih veština koje zahtevaju koordinaciju ruku i očiju pomaže u borbi protiv kognitivnog pada u starijem dobu, piše "Self".

Daje osećaj kontrole

Imati hobi vraća izuzetan važan osećaj kontrole. To može biti bilo šta što izaziva vaše interesovanje. Ako, recimo, odlučite da ispletete šal ili džemper, imaćete jasniji cilj da dođete do njega jer je to vaš proizvod. Fokusiraćete se na nešto što vama izaziva zadovoljstvo, a ujedno vas može dovesti do nečeg lepog.

Smanjeni nivo stresa

Kada ste mnogo napeti, u vašem mozgu se odvijaju mnoge aktivnosti. To može da dovede do prekomerne energije koja teče do vaših udova. To je začarani krug, mozak vam kaže "šetamo se i vrpoljimo, moramo biti pod stresom", a heklanje i pletenje može da vas osloboditi ove nervoze. Tako ćete zaokupiti vaše ruke, jer će zahtevati fokus, a biće vam prijatno.

Trening mozga sa niskim sadržajem

Ovim hobijima ćete angažovati mozak više nego što mislite. Sve ove aktivnosti pomažu u poboljšanju i koordinisanju rada ruku i očiju ali i funkciju motoričkih veština. Osim toga, može da poboljša i vaše pamćenje i koncentraciju, a vrste ovih aktivnosti zaista mogu da pomognu u sprečavanju blagog kognitivnog oštećenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sanja iz Valjeva oslikava tanjire, koji su stigli i do Indije i Amerike

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle