• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

OBRATITE PAŽNJU: Kako da prepoznate PRAVU ČOKOLADU?

E. O.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li se čokolada bez kakaoa nazvati pravom čokoladom?

  • 0
kakao Foto: Pixabay

Čokolada, omiljeni slatkiš širom sveta, suočava se sa ozbiljnom pretnjom opstanka kao posledica globalne ugroženosti uzgoja kakaoa. Klimatske promene, bolesti biljaka i neodržive prakse uzgoja stavljaju pod znak pitanja budućnost ove poslastice. Dok naučnici i proizvođači tragaju za održivim rešenjima, ljubitelji čokolade se pitaju – hoće li ostati bez svog omiljenog slatkiša?

Budući da cena kakaoa, osnovne sirovine za pravljenje čokolade, postaje sve viša, izazov za proizvođače postaje sve veći. Trenutno se procenjuje da je rod kakaovca u Obali Slonovače i Gani manji za trećinu nego ranije, a s obzirom na to da samo iz te dve države dolazi 60 odsto zaliha na svetskom tržištu, došlo je do ozbiljne nestašice osnovne sirovine za čokoladu. Ova promena ne samo da utiče na troškove proizvodnje, već i na autentičnost i kvalitet čokolade na koji smo navikli.

Kako bi prevazišli ovu situaciju, proizvođači istražuju nove načine kako bi osigurali da čokolada i dalje bude dostupna kupcima. To uključuje korišćenje alternativnih sastojaka, primenu održivih praksi u uzgoju i inovativna tehnološka rešenja koja bi mogla da obezbede budućnost ove omiljene poslastice.

MOŽE LI SE "ČOKOLADA" BEZ KAKAOA ZAISTA SMATRATI ČOKOLADOM?

U svetu čokolade, alternative su postale predmet velikog interesovanja. Različite kompanije i startapovi uveliko već eksperimentišu s različitim biljnim sastojcima kako bi stvorili ukusne poslastice koje podsećaju na tradicionalnu čokoladu. Na tržištu već postoje zamene za čokoladu koje su osmislili startapovi. Oni su razvili proizvode koji liče na čokoladu, ali koji nisu napravljeni

od osnovnog sastojka čokolade – kakaoa. Iako, ova alternativa ima izgled, ukus i možda čak i miris čokolade, ovi proizvodi nisu zapravo čokolada na koju smo svi navikli.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/5671698

Fokusirajući se na održivost i pronalaženje biljnih i drugih izvora proteina i masti koji bi mogli zameniti tradicionalni kakao u proizvodnji čokolade, istraživači stupaju u nepoznato područje, svesni izazova koji ih očekuju u potrazi za novim rešenjima.

Alternativni sastojci, poput ovsa, semena suncokreta, semenki grožđa, boba, ječma, rogača i mešavine žitarica pružaju različite teksture, ukuse i nutritivne vrednosti koji mogu imati sličan efekat kao kakao. Na primer, bob sadrži protein vicilin koji, kada se peče, daje ukus sličan čokoladi, dok ječam i rogač mogu pružiti gorčinu karakterističnu za crnu čokoladu. Kombinacija

ovih sastojaka omogućava proizvođačima da stvore “čokoladu” raznih ukusa i karakteristika, ako ne koriste tradicionalni kakao. Ali, dok se inovacije u proizvodnji čokolade zahuktavaju, može doći do nostalgije za pravom čokoladom, koje može biti sve manje.

POTROŠAČI BIRAJU: NOVI TREND ILI PREPOZNATLJIV KVALITET

Globalna kakao kriza podseća nas na važnost održivosti u poljoprivredi i potrebi za zaštitom resursa kako bismo sačuvali autentičnost i tradiciju u proizvodnji čokolade. Fabrike u Obali Slonovače i Gani, glavni prerađivači kakaoa, obustavile su rad što izaziva dodatne poteškoće za proizvođače i prerađivače. Mnogi ne mogu da priušte kakao zbog visokih cena, dok istraživači traže otpornije sorte kako bi se izborili s klimatskim izazovima.

Iako se suočavaju sa izazovima poput izvesne nestašice kakaoa i rastućih cena, neki proizvođači čokolade istrajavaju u korišćenju kakao sastojaka, a posebno kakao maslaca. Ovaj sastojak, najskuplji u proizvodnji čokolade, u isto vreme je i esencijalan za stvaranje vrhunskog proizvoda koji će zadovoljiti ukus potrošača. Bez obzira na visoku cenu ove komponente, čokolade koje sadrže kakao maslac pružaju istinsko zadovoljstvo i autentičan ukus prave čokolade.

čokolada Foto: Pexels

Uprkos ovom neizbežnom poskupljenju, pravi ljubitelji čokolade uvek će tražiti originalan ukus i vrhunski kvalitet. Stoga, upoznavanje potrošača o razlikama u kvalitetu proizvoda na tržištu pomaže im da donesu informisane odluke. Na taj način, mogu u potpunosti da uživaju u čarima ovog slatkiša, bez obzira na promene na tržištu ili nove trendove.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle