Koliko dugo hrana može da izdrži u frižideru nakon nestanka struje?
Nikada nije prijatno kada nestane struje, a frižider nam je pun namirnica. Pored pitanja kada će ponovo doći struja, tu je uvek i propratna briga šta će biti sa hranom.
Šta kažu stručnjaci, da li treba da jedete hranu iz frižideru nakon nestanka struje? To zavisi od nekoliko faktora. Evo šta treba da znate.
Tehnički, ne radi se samo o tome koliko dugo je vaša hrana bez hlađenja, već koliko dugo stoji na određenoj temperaturi. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) ima listu kvarljive hrane koju treba odbaciti ako se drži iznad 40°F - 4,4 stepena Celzijusa, duže od dva sata, jer tada štetne bakterije koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom mogu početi da rastu.
Ali očigledno, može biti teško proceniti tačno kada vaša hrana dostigne tu tačku - zbog čega USDA savetuje da frižider koji ispravno radi treba da čuva hranu bezbednom otprilike četiri sata nakon nestanka struje.
Jill Roberts, stručnjak za sigurnost hrane i vanredni profesor na Univerzitetu Južne Floride, kaže za "Yahoo Life" da je važno držati frižider zatvoren koliko god je to moguće nakon što shvatite da je nestalo struje – u suprotnom, toplota izvan frižidera može pokvarite hranu još brže.
Šta se dešava kada određene namirnice budu duže od dva sata van frižidera? Evo nekoliko konkertnih saveta, šta treba da odbacite, a šta možete zadržati.
Sirovo meso ili ostaci kuvanog mesa, živine, ribe ili morskih plodova; zamene za sojino meso - odbacite
Salate: Salata od mesa, tunjevine, škampa, piletine ili jaja - odbacite
Viršle, slanina, kobasica, juneće meso - odbacite
Pica sa bilo kojim prelivom - odbacite
Meki sirevi (bri, edamer, rikota, mocarela) - odbacite
Mleko, kajmak, pavlaka, jogurt, jaja, sojino mleko - odbacite
Jaja i sve sa jajima (sveža u ljusci, tvrdo kuvana jaja u ljusci, jela od jaja, proizvodi od jaja) - odbacite
Sveže voće (narezano) - odbacite
Kuvana testenina, pirinač, krompir - odbacite
Čizkejk - odbacite
Povrće (sveže narezano i kuvano) - odbacite
Tvrdi sirevi (čedar, kolbi, švajcarski, parmezan, provolone...) - zadržite
Maslac, margarin - zadržite
Sveže voće (nerezano) - zadržate
Žele, senf, kečap, masline, kiseli krastavci - zadržite
Hrana za doručak: vafli, palačinke, đevreci - zadržite
Sveže povrće (nerezano) - zadržite
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Gastrofest u Brankovini čuva tajne pripreme najboljih jela iz kotlića
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.