• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Idete na kupanje ovog leta? Evo saveta koje stručnjaci za bezbednost u vodi žele da usvojite

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Utapanje je borba na život i smrt od svega 20 do 60 sekundi

  • 0
plivanje, more, plivač, čovek pliva, čovek u moru Foto: Shutterstock/AstroStar

Vesele žurke, izleti na plažu, roštilj pored jezera, rafting, vodeni parkovi — leto je puno vodenih avantura. Ali sa tim dolazi i svest o rizicima koje voda i plivanje predstavlja.

Utapanje ne liči na utapanje

Dok su mnogi od nas uvereni da će žrtva koja se davi da se praćaka po vodi i da viče u pomoć,  Adam Kačmarči, glavni izvršni direktor američke Nacionalne alijanse za prevenciju utapanja (NDPA), kaže to nije slučaj.

- Plivači koji su u nevolji i dalje mogu da se izdržavaju na površini vode - kaže Kačmarči za Yahoo Life: - Oni više ne mogu da plivaju, ali mogu da da plutaju ili pozovu pomoć. Međutim, prava žrtva davljenja ulazi u stanje koje se zove instinktivna reakcija na utapanje. To je borba na život i smrt za opstanak od 20 do 60 sekundi u kojoj više ne mogu da se izdržavaju u vodi. A kada je neko pod vodom, nema garancije da će se ponovo pojaviti.

Šta da radite ako vas uhvati struja

Mora i jezera, a naročito reke, su pune tzv. struja.

- Ni najbolji plivač na svetu nije u stanju da se bori protiv jake struje -  kaže stručnjak i dodaje: - Umesto toga, one koje struja povuče moraju da ostanu mirni, da pokušaju da ne paniče i da počnu da plivaju paralelno sa obalom. Ako počnete da osećate umor, pokušajte da plutate i održavate se na površini vode kako biste sačuvali energiju dok ponovo ne budete dovoljno blizu obale.

Drugi uzrozi utapanja

Bilo da je to zbog slučajnog pada ili druge situacije (kao što je poplava), nikada ne znate kada će vam možda zatrebati veštine plivanja. Zato uzmite časove plivanja ukoliko ste neplivač.

more Foto: Shutterstock

Većina utapanja se dešava kada ljudi koji ne znaju da plivaju završe u dubokoj vodi, ali drugi uzroci uključuju upotrebu droga i alkohola dok su u vodi i oko nje, zdravstvene probleme (kao što su napadi), pa čak i uskakanje da spasi druga žrtva davljenja.

Skoro 70 odsto utapanja mališana dešava se tokom neplaniranog događaja u blizu vode. Iako manje uobičajeni, neki incidenti utapanja odojčadi i male dece se dešavaju čak i u oblastima oko kuće, kao što su kade, kućni bazeni, kofe, pa čak i posude za pse.

Deca mogu da se udave čak i kada su pod nadzorom

U čak 88 odsto slučajeva utapanja dece dešava se kada je prisutna bar jedna odrasla osoba. Ali kao što svaki roditelj zna, neverovatno je lako omesti pažnju, čak i na trenutak, kada dođe do katastrofe.

Kačmarči kaže da čak ni dušeke i druge predmete na naduvavanje ne treba smatrati sigurnim, jer lako mogu da se izduvaju.

Još par saveta za bezbedno plivanje

Ne plivajte sami, čak i ako ste jak plivač. Plivajte tamo gde su prisutni spasioci (ili drugi ljudi) i nikada ne puštajte decu da idu u bazen sami.

Nosite svetao kupaći kostim. Ovaj savet se obično se daje za dečije kupaće kostime, ali i odrasli mogu da imati koristi od nošenja svetlih boja koje olakšavaju uočavanje osobe ukoliko završi negde pod vodom. Izbegavajte plave i zelene boje koje je teško razlikovati u vodi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predsednica AIDA i međunarodni sudija Saša Jeremić otkriva sve o sportu - ronjenje na dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle