• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neočekivana pomoć ako imate problema sa polenskom kijavicom: Ovi insekti mogu da vam pomognu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pauci bi mogli da vam budu prilično korisni ukoliko patite od sezonskih alergija

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Pauci u bašti, pa i u kući mogu da budu od velike pomoći ako patite od polenske alergije. Pa iako bi arahnofobi možda radije trpeli natečene oči i kijanje, nauka možda može da vas uveri da ostavite ova stvorenja da lutaju vašim domom.

Sa letnjom sezonom u punoj snazi, broj polena je visok u vazduhu, što znači da oni koji pate od polenske groznice uveliko osećaju posledice. A možda su ovi nevoljeni insektiu upravo rešenje za vas.

Studija Univerziteta u Ekseteru pokazala je da pauci možda nisu čisti predatori kako segeneralno veruje, jer četvrtina njihove ishrane čini upravo polen. Istraživač dr Dirk Sanders otkrio je da pauci koji pletu okrugle mreže – poput obične baštenske sorte – biraju da jedu polen čak i kada su im drugi insekti dostupni.

Studija je otkrila da jake svilene paukove mreže zarobljavaju njihov uobičajeni plen, ali i polen i spore gljivica koje se prenose vazduhom. Paukovi redovno skidaju i jedu iznova svoje mreže kako bi reciklirali proteine svile, a tokom tog procesa konzumiraju i polen.

- Pokazali smo da se pauci hrane polenom uhvaćenim u njihovoj mreži, čak i ako imaju dodatnu hranu, i da ona čini važan deo njihove ishrane. Udeo polena u ishrani paukova u divljini je bio visok, zbog čega ih treba klasifikovati kao svejede, a ne kao mesoždere - izjavio je dr Sanders.

Ispostavilo se, kako prenosi "Mirror", da određeni pauci takođe hrane polenom i svoje mlade. Ne zna se, međutim, kako uspevaju da ga jedu, jer im usta nisu dovoljno velika. Bebe pauka pojavljuju se u proleće kada je plen insekata oskudan, ali polena i spora gljivica ima u izobilju.

Sledeći put kada vidite paukovu mrežu u svojoj bašti, možda bi bilo dobro da je ostavite tamo gde jeste. To bi mogla da bude prirodna mreža koja čeka da uhvati ne samo baštenske bube, već i dosadni polen koji vam uzrokuje jednako veliku smetnju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik za teranje komaraca - potrebna vam je samo jedna voćka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle