• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako sprečiti posledice jake alergije na polen: Doktor savetuje ovih 5 načina

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umirite alergijske reakcije uz pomoć ovih "pomoćnika"

  • 0
allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, polen, prehlada Foto: pixabay.com

Toplotni talas koji je zahvatio i naše predele, sa sobom donosi i viši nivo polena, na koji su mnogi alergični. Kijanje, kašljanje, svrab očiju i druge reakcije mogu biti poprilično naporne kada polen iziritira naš organizam. Jedan doktor se oglasio na "Tiktoku" i podsetio nas na pet načina kako se boriti protiv jakih posledica polena.

Kako navodi, ovo stalno naglašava svojim pacijentima, a želeo je da podeli i sa njegovim pratiocima, koji možda ne znaju šta da koriste u ovakvim situacijama.

Sprej za nos na bazi morske soli

Kao prvo "oruđe u borbi protiv polena" navodi sprej za nos, ali na bazi morske soli. Možete ga kupiti u svakoj apoteci, a smatra se odličnim za alergijske reakcije poput zapušenog nosa i kijanja. Otvara nazalne kanale i takođe može da pomogne kada su nazalni i sinusni kanali suvi ili svrbe, što sve spada u "normalne" simptome alergije na polen.

Balzam za alergije na polen

Ove vrste balzama prave barijeru, koja zadržava alergene prašine i više od trećine polena da ne uđe u vaš organizam. Sve što treba da uradite jeste da tanak sloj utrljate oko nozdrva i očiju.

@drnomzzy Hayfever treatment plan. Also wraparound sunglasses! 😎 #drnomzzy #hayfever #hayfevertips ♬ original sound - The Skin Doc

Antihistaminici koji ne izazivaju pospanost

Antihistaminici imaju često seditivno dejstvo, zbog kog nam opada koncentracija, jer nam "uspavljuje" organizam. Međutim, u apotekama potražite onaj koji ne uspavljuje. Doktor ističe da je normalno da možda kod svakog ima barem mala doza tog efekta, ali da tražimo one koji to gotovo nemaju.

Sprejevi za nos na bazi steroida za alergije

Ako su simptomi postali jaki, onda gorenavedeni sprej na bazi morske vode neće pomoći. No, sprejevi za nos na bazi steroida za alergije vam mogu pomoći.

Desenzibilizacija

Ako nijedan od gorepomenuta četiri saveta ne uspeva, doktor poručuje da uz savet stručnjaka pokušate sa psihološkom metodom sistematske desenzibilizacije. Ova metoda, konkretno u ovom slučaju, znači direktno suočavanje sa problemom, tačnije, alergijom. Metoda se koristi za smanjenje ili normalizaciju reakcije vašeg tela na njega. Ovo se postiže davanjem većih doza ekstrata alergena u vaše telo, smanjujući simptome "polenske groznice" koju izaziva vaša alergija, tvrdi doktor i prenosi "Ladbible".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje