Da li znate pravila bontona i kakvu poruku šaljete položajem escajga: Rukujte priborom nepogrešivo
Mnogima je potrebna koncentracija da shvate kako se koristi escajg u restoranima, ukoliko istovremeno imaju serviran poseban pribor za salatu, desert, predjelo, glavno jelo. A da li znate i da samo viljuškom i nožem možete poslati jaku poruku osobi koja vas trenutno uslužuje?
Poznavanjem položaja escajga na tanjuru možete poštedeti sebe i druge nedoumica, skratiti vreme sklanjanja jela sa stola, a istovremeno ostaviti utisak da li ste zadovoljni obrokom.
Koje su sve opcije moguće?
1. Start
Za početak, kada dobijete porciju, sa desne strane tanjira stajaće nož, sa leve viljuška. I spremni ste za ulazak u avanturu čula.
2. Pauza
Ukoliko vam sve prija, a samo ste napravili pauzu, da biste proćaskali, popili nešto, te potom nastavili obrok, escajg iz tog položaja samo premestite tako da spojite vrh viljuške i noža, da napravite ugao od oko 45 stepeni. Konobaru će biti sasvim jasno da ne sklanja vaš tanjir, da je obrok još u toku.
3. Spreman/spremna za drugu porciju
Ako je vaša prva porcija gotova, a naručili ste i drugu, to ćete signalizirati kobobaru tako što viljušku i nož postavite u položaj krsta. Sve će onda biti jasno. Vaš prvi tanjir će biti uklonjen, nova porcija će biti doneta.
4. Odlično
Kada su utisci o jelu u pitanju, i njih možete izraziti escajgom. Po sredini tanjira položite viljušku i nož, sa vrhovim nadesno i osoba koja vas je uslužila dobiće odlične povratne reakcije, te će ih preneti i kuvaru.
5. Ne sviđa mi se
Ukoliko je pak suprotna situacija, te vam se porcija nikako nije svidela, u vrh viljuške ukrstite nož i sve će biti jasno.
6. Završeno
Za razliku od poloožaja escajga na početku obroka, kada su nož i viljušla pored tanjura, njihovo paralelno spajanje u tanjiru označiće kraj vašeg obroka, te konobar može odneti tanjir i ostaviti vam prostor za uživanje u piću i priči.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: U nekoliko koraka do savršene dekoracije salvetama
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Pikac
Da sve ce biti jasno ako vas posluzuje skolovani konobar, kome naravno morate ostaviti napojnicu jer vam covek napravi odlican ugodjaj. Ali posto su u 99% restorana kafana itd vikend konobari sa NE znanjem osnovne kulture, suzdrzite se od ovih stvari. U zdravlje🍻
Podelite komentar