Da li znate pravila bontona i kakvu poruku šaljete položajem escajga: Rukujte priborom nepogrešivo

 
 
  • 1

Mnogima je potrebna koncentracija da shvate kako se koristi escajg u restoranima, ukoliko istovremeno imaju serviran poseban pribor za salatu, desert, predjelo, glavno jelo. A da li znate i da samo viljuškom i nožem možete poslati jaku poruku osobi koja vas trenutno uslužuje?

Poznavanjem položaja escajga na tanjuru možete poštedeti sebe i druge nedoumica, skratiti vreme sklanjanja jela sa stola, a istovremeno ostaviti utisak da li ste zadovoljni obrokom.

Koje su sve opcije moguće?

1. Start

Za početak, kada dobijete porciju, sa desne strane tanjira stajaće nož, sa leve viljuška. I spremni ste za ulazak u avanturu čula.

2. Pauza 

Ukoliko vam sve prija, a samo ste napravili pauzu, da biste proćaskali, popili nešto, te potom nastavili obrok, escajg iz tog položaja samo premestite tako da spojite vrh viljuške i noža, da napravite ugao od oko 45 stepeni. Konobaru će biti sasvim jasno da ne sklanja vaš tanjir, da je obrok još u toku.

3. Spreman/spremna za drugu porciju 

Ako je vaša prva porcija gotova, a naručili ste i drugu, to ćete signalizirati kobobaru tako što viljušku i nož postavite u položaj krsta. Sve će onda biti jasno. Vaš prvi tanjir će biti uklonjen, nova porcija će biti doneta.

Bonton Foto: Shutterstock

4. Odlično

Kada su utisci o jelu u pitanju, i njih možete izraziti escajgom. Po sredini tanjira položite viljušku i nož, sa vrhovim nadesno i osoba koja vas je uslužila dobiće odlične povratne reakcije, te će ih preneti i kuvaru.

5. Ne sviđa mi se

Ukoliko je pak suprotna situacija, te vam se porcija nikako nije svidela, u vrh viljuške ukrstite nož i sve će biti jasno.

6. Završeno

Za razliku od poloožaja escajga na početku obroka, kada su nož i viljušla pored tanjura, njihovo paralelno spajanje u tanjiru označiće kraj vašeg obroka, te konobar može odneti tanjir i ostaviti vam prostor za uživanje u piću i priči.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U nekoliko koraka do savršene dekoracije salvetama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Pikac

    9. jul 2024. | 14:55

    Da sve ce biti jasno ako vas posluzuje skolovani konobar, kome naravno morate ostaviti napojnicu jer vam covek napravi odlican ugodjaj. Ali posto su u 99% restorana kafana itd vikend konobari sa NE znanjem osnovne kulture, suzdrzite se od ovih stvari. U zdravlje🍻

    Podelite komentar