• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto mleko ima duži rok trajanja ako se čuva u staklenoj boci?

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodite računa o lako kvarljivim namirnicama tokom toplog perioda

  • 0
kozje mleko Foto: shutterstock.com

U ovo toplo vreme, mlečni proizvodi su pod najvećim rizikom od kvarenja. Za to su zaslužene bakterije koje se nalaze u njemu, a svako izlaganje toploti ili svetlosti može da izazove njihovo razmnožavanje.

Kada se flaša ili posuda sa mlekom otvori, onda dolazi do izlaganja vazduhu što takođe može da prouzrokuje množenje bakterija. Zato je najbolje da se mleko drži u hladnim delovima poput frižidera ali i čvrsto zatvorenim kako biste održali njegov rok trajanja.

Zato je najbolje da mleko držite u staklenim flašama koje su mnogo bolje "zatvorene" za razliku od onih plastičnih ili kartonskim. Ipak, iako je ovo sasvim dovoljan razlog za duži rok trajanja mleka, i ovo su neki od saveta kako da zaštitite proizvod.

Osim što ćete mu dati svežinu, mleko će biti i boljeg ukusa jer su recimo plastika i kartonske ambalaže poroznije od stakla i omogućavaju neprijatnim ukusima da prodru do mleka i tako mu promene ukus. Ovo zapravo više važi za obrana mleka sa većim udelom masnoće.

ovseno mleko, bademovo mleko, mleko, kravlje mleko, čaša mleka Foto: Shutterstock/Kabachki.photo

Plastične boce se mogu reciklirati, dok staklene možete iznova koristiti i to čak od 20 do 30 puta pre nego što ih zamenite. Isto tako, pokazala je studija se da mleko iz plastičnih ambalaža sadrži mikroplastiku, odnosno sitne plastične čestice koje se raspadaju kada plastika počne da se razgrađuju. Veruje se da je gutanje ove mikroplastike toksično za organizam pa se preporučuje minimalno izlaganje dok se ne otkrije nešto novo.

Šta se dešava sa biljnim mlekom?

Biljno mleko uopšteno ima duži rok trajanja od drugih vrsta mleka jer je ultrapasterizovano. Međutim, bakterije, toplota i izloženost vazduhu mogu biti neprijatelji biljnog mleka pa je preporuka i za ovu vrstu da je držite u staklenim ambalažama. Ako pravite mleko sami kod kuće, njegov rok trajanja će biti mnogo kraći, pa je zako staklena ambalaža idealna, piše "Food republic".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle