• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li nas novac čini srećnim?

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pronalaženje sreće je stalan proces koji uključuje mnoge elemente

  • 2
2431555901 Foto:

Verovatno ste bar jednom čuli frazu da "novac ne može vam kupi sreću", ali koliko je ovo tačno?  Naravno, novac ne može da vam zameni duboku radost i značaj koji nalazimo u odnosima i iskustvima. Ali ne može da se porekne da je i finansijska sigurnost prilično dobra.

- Novac može da donese sreću ili osećaj zadovoljstva koji može da se tumači kao sreća jer omogućava sigurnost i smanjuje stalnu finansijsku anksioznost i strah - objašnjava finansijski savetnik Sara Vitmir.

Odgovor na pitanje da li novac može da kupi sreću je, upravo takav - komplikovan. Istraživanja pokazuju da novac može da ublažiti stres i poboljša kvalitet života. Ali te prednosti će početi da se smanjuju nakon određenog trenutka. Viši nivo prihoda pruža finansijsku sigurnost i pristup resursima i mogućnostima, ali ne garantuje trajnu sreću.

Prevara, novac Foto: Shutterstock/Marko Aliaksandr

Sreća nije samo ono što je na vašem bankovnom računu. Pronalaženje sreće je stalan proces koji uključuje mnoge elemente. I iako nema ništa loše u potrazi za finansijskim blagostanjem, nemojte dugoročno žrtvovati svoje mentalno zdravlje. Umesto toga, pronađite ravnotežu između vaših finansijskih potraga i odnosa i iskustava, jer bi to možda bio najbolj recept za "otključavanje" trajne sreće.

Zašto verujemo da novac može da kupi sreću?

Kada razmišljate o sreći, stvari kao što su prijatelji, porodica i jednostavna životna zadovoljstva često vam padaju na pamet — ali ne i novac. Dakle, odakle nam onda ideja da novac može da kupi sreću?

Prema rečima dr Kančija Vijesekere, licenciranog kliničkog psihologa, poreklo ove ideje je višestruko.

- Samo siromaštvo je povezano sa više stresa i većim rizikom za problema mentalnog zdravlja. Teže je osećati se srećnim kada živite pod hroničnim stresom siromaštva i svega što to podrazumeva - kaže ona: - Možda nećete imati isto vreme i energiju da uložite u svoje blagostanje kao kada ste finansijski dobrostojeći. Ali to ne znači da ljudi sa manje finansijskih mogućnosti nisu srećni ili da ne mogu da budu srećni. Ali može biti izazovnije osećati se srećnim u poređenju sa nekim dobrostojećim ljudima.

Devojka, sreća, šljokice Foto: Pixabay

Psihoterapeut Kristin Anderson, napominje da je ideja da novac može da kupi sreću često duboko ukorenjena u mnogim društvima.

- Ova društva često izjednačavaju finansijski uspeh sa dobrim životom, i može biti lako uhvatiti se u tu ideju da finansijska sredstva mogu pružiti sigurnost, udobnost i mogućnosti, što je sve povezano sa srećom - kaže i dodaje: - Iako novac svakako omogućava ljudima da priušte potrepštine koje mogu poboljšati njihov kvalitet života, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, to nije garancija veće sreće.

Vitmajer dodatno objašnjava da moderna potrošačka kultura ima veliku ulogu u kreiranju ove ideje, jer promoviše ideju da nas kupovina roba i usluga može učiniti srećnijim i ispunjenijim. A naše vlastite tvrdokorne tendencije potpiruju ova uverenja, da onda, čak i kada nam je dobro i udobno, mislimo da bi bili još srećniji da imamo samo malo više, bilo da je u pitanju novi auto, bolji posao ili veća kuća.

Odnos novca i sreće

Novac sam po sebi ne donosi sreću, ali istraživači su pronašla dokaze koji podržavaju vezu između finansijske sigurnosti i povećane sreće i blagostanja.

Prema studiji iz 2010. godine, veći prihodi zaista pomažu povećanju subjektivnog zadovoljstva životom jer novac može da pomogne u ublažavanju emocionalnog bola povezanog sa izazovnim životnim događajima poput razvoda i lošeg zdravlja.

I druga istraživanja podržavaju vezu između finansijske sigurnosti i sreće. U stvari, studije pokazuju da je sigurnost posebno povezana sa srećom u društvima u kojima je finansijska nestabilnost češća.

Nedavna studija iz 2023. dodala je još jedan sloj ovoj vekovnoj debati sugerišući da su viši nivoi prihoda povezani sa povećanom srećom. Kako prenosi "Very Well Mind", otkriveno je da povećanje sreće ne pada kada postignete određeni prihod, već da, umesto toga, ove beneficije nastavljaju da rastu, iako sporijim tempom.

Međutim, istraživači primećuju da novac nije jedini faktor koji doprinosi sreći, ali nesumnjivo igra veliku ulogu u stvaranju sigurnosti, pristupa resursima i mogućnostima za rast, a sve to utiče na vaše opšte blagostanje.

Domet novca u postizanju sreće

Primamljivo je pomisliti da je veća plata tajna ispunjenog života. Ali pokušajte da ne tražite svoju sreću na svom bankovnom računu. Imati više novca može da vam pomogne da uvećate sreću, ali takođe može i da je umanji, ako "jurnjava" za dodatnim prihodom utiče na kvalitet vašeg života.

magnet, novac, horoskop Foto: Shutterstock/Tijana Moraca

Studije sugerišu da iznad određenog praga prihoda benefiti u smislu sreće usled dobrog priliva novca zapravo - počinju da se smanjuju. Povećanje plate može da napravi veliku razliku u vašem životu ako se borite sa osnovnim potrebama, ali je manje verovatno da ćete primetiti dodatni prihod ako vam je već udobno ili ako vam ide dobro.

Volimo da verujemo da novac rešava sve naše probleme, ali težnja za finansijskim nagradama može biti više štetna nego dobra, posebno ako nas košta zdravih odnosa i društvenih veza. Naravno, bilo bi sjajno imati dodatno novca, ali ako to znači žrtvovanje smislenih veza sa drugima, da li su koristi uopšte vredne toga?

Naše emocionalno zdravlje i blagostanje napreduju na snažnim odnosima i društvenim interakcijama, i pitanje je kakvi su finansijski benefiti ukoliko zasenjuju vaše veze i iskustva. Razmislite o tome ovako: ako je vaš posao finansijski isplativ, ali emocionalno iscrpljujući, sagorevanje je neizbežno. Ne možete da cenite sav svoj naporan rad i da "uberete" finansijske koristi ako ste emocionalno i mentalno iscrpljeni. I nikakva količina novca ne može da učini da se vaš mozak ili telo oseća manje umornim.

Uloga novca u različitim aspektima života

Sposobnost da priuštimo ono što želimo i što nam je potrebno često je povezana sa višim kvalitetom života. Osećaj finansijske sigurnosti može da smanji anksioznost ,jer ste manje zabrinuti kako ćete platiti očekivane i neočekivane troškove života.

- Znamo da finansijska stabilnost takođe pruža bolji pristup zdravstvenoj zaštiti, slobodnim aktivnostima i mogućnostima za lični rast, što sve doprinosi boljem mentalnom i emocionalnom blagostanju - ističe dr Vijesekera i dodaje: - Finansijski stres može da vas stavi u stalno stanje "borbe ili bekstva", a pristup novcu i resursima vas prebacuje iz režima preživljavanja u prostor gde možete da se fokusirate na hobije, prijatelje ili stvari koje vas čine srećnim.

Drugim rečima, nedostatak stresa zbog novca je ono što najviše doprinosi sreći.

- Zamislite razliku između stalnog osećaja stresa zbog finansija i mira znajući da su vaše potrebe zadovoljene - zaključuje Anderson i dodaje:

- Iako novac sam po sebi nije direktan izvor sreće, sigurnost koju pruža može stvoriti stabilnije okruženje za procvat mentalnog zdravlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta biste pre izabrale - savršenog muškarca ili milion evra?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • PECA

    26. jul 2024. | 07:15

    ,,Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide". Duško Radović

    Podelite komentar

  • Goga

    26. jul 2024. | 18:38

    Novac je neophodan da bi se moglo živeti, novac me nikada nije činio srećnom, imam prilično godina, od uvek živim skromno, nikada u životu nisam poželela da imam neko bogastvo koje imaju neki ljudi, zadovoljna svojim skromnim životom i hvalax bogu što sam takva, srećnom me čini porodica, kada mogu pomoći nekome i zdravlje, eto to je meni sreća.

    Podelite komentar