Ovo je najukusnija starinska poslastica: Kremasti jeftini klasik koji topi dušu

J. V.
J. V.  
  • 0

Sutlijaš je klasik domaće kuhinje, nežan i kremast, sa blagom slatkoćom i aromom vanile koja podseća na detinjstvo. Kada mu dodamo sočne višnje, dobija se savršen spoj kiselkastog i slatkog ukusa, a recept je idealan za zimske večeri, porodične trenutke ili kao poslastica nakon obroka. Priprema nije komplikovana, ali zahteva malo strpljenja i pažnje kako bi pirinač bio mekan, a krem savršeno glatka konzistencija.

Sastojci:

Za sutlijaš:

  • 1 litar vode
  • 1 litar mleka
  • 300 g pirinča okruglog zrna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 16 kašika šećera
  • 1 dl mleka
  • 2 kašike gustina

Za sos od višanja:

  • 500 g višanja (zamrznute ili sveže)
  • 5 kašika šećera
  • 1 dl vode
  • 2 kašike gustina

Za dekoraciju:

  • Cimet po želji
  • Priprema sutlijaša

Kuvanje pirinča u vodi:

U veću šerpu stavite 1 litar vode da provri. Dodajte opran i oceđen pirinač. Kuvajte na srednjoj vatri dok voda skoro u potpunosti ne ispari – pirinač treba da bude napola kuvan.

Dodavanje mleka:

Sipajte 1 litar mleka u pirinač i nastavite kuvanje na laganoj vatri, uz povremeno mešanje, dok pirinač potpuno ne omekša.

Dodavanje šećera i vanile:

Kada je pirinač mekan, dodajte 15 kašika šećera i kesicu vanile. Kuvajte još 5 minuta da se šećer istopi i aroma vanile oslobodi.

Zgušnjavanje sutlijaša:

U posebnoj posudi izmešajte 1 dl mleka sa 2 kašike gustina dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je u vruć pirinač, stalno mešajući, i kuvajte još nekoliko minuta dok sutlijaš ne postane gust i kremast.

Priprema sosa od višanja

Stavite višnje u manju šerpu, pospite sa 5 kašika šećera i kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne istopi.

U manjoj posudi pomešajte 1 dl vode sa 2 kašike gustina i dodajte u višnje. Nastavite kuvanje uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne.

Serviranje

U činijice prvo stavite 2–3 kašike sosa od višanja.

Preko sosa pažljivo dodajte kremasti sutlijaš.

Po želji pospite cimetom i ostavite da se blago ohladi.

Saveti za savršen sutlijaš

Koristite pirinač okruglog zrna – daje kremastu teksturu.

Mešajte pirinač stalno kada dodajete gustin, da se ne stvore grudvice.

Višnje možete koristiti sveže ili zamrznute; prethodno ih odmrznite i ocedite višak tečnosti ako je potrebno.

Sutlijaš je najbolji blago topao, ali se i hladan lepo služi kao desert za više osoba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Kad kažem da sam vegan, ljudi misle da jedem samo voće i povrće"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti