• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 biljaka koje rasteruju ose: Posadite ih i ne morate da brinete zbog ovih insekata

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako njih imate u domu, nemate problem

  • 0
Lavanda, insekti Foto: Marko Jovanović

Tokom leta se trudimo da što više vremena provedemo na otvorenom, ali i taj boravak napolju ima svoje prednosti i mane. Najčešće nam probleme prave komarci i ostali insekti koji znaju biti tako uporni.

Oni se uglavnom "zakače" na određene biljke, prosto ih one privlače, ali postoje i one biljke koje baš mogu da ih odbiju i da vas spasu od njihovog "napada", konkretno od osa čiji ubod nimalo nije zanemarljiv. Baš zato određene biljke imaju prirodnu sposobnost da odbijaju insekte zahvaljujući svojim jedinstvenim hemijskim jedinjenjima i mirisima koje bube ne podnose.

Ako želite da se efikasno otarasite osa u vašim otvorenim prostorima, često je dobra ideja da koristite kombinaciju strategija. Ovo su samo neke od biljaka koje vas uspešno rešavaju osa.

Pepermint - pitoma nana

foto Pixabay foto Pixabay

Sa svojim divnim mirisom i kulinarskom svestranošću, pepermint se predstavlja i kao moćno sredstvo protiv osa. Robusna i osvežavajuća aroma peperminta prirodno odvraća ose.

Postavljanje peperminta oko površina za sedenje na otvorenom ili ivica bašte će sprečiti ose da vam dolaze. Osim toga, biljke peperminta se lako uzgajaju i održavaju, što ih čini odličnim izborom za početnike u baštovanstvu.

Lavanda

Lavanda ne samo da doprinosi lepoti bašte, već deluje i kao prirodni repelent protiv osa, piše "Zun expest control". Ose ne vole miris lavande, tako da je odličan izbor u blizini prozora, vrata ili bilo koje druge potencijalne tačke ulaska u dom.

Živoljubičasti cvetovi lavande će pomoći da se ose odvrate i privući korisne druge oprašivače kao što su pčele i leptiri.

Neven

Neven se "uzdiže" u moru ostalih biljaka zbog svog živopisnog i privlačnog cvetanja, ali njegov snažan miris ih i izdvaja. Ovaj prepoznatljiv miris odvraća ose, efikasno čuvajući vašu baštu. Pogodan je za sadnju u saksiji, a pored odbijanja osa, on nudi raznovrsnu kontrolu štetočina tako što sprečavaju komarce i lisne vaši, što ih čini vrednim dodatkom u bašti.

Bosiljak

Bosiljak Foto: Pixabay

Bosiljak je popularna biljka u kulinarskom svetu, poznata po svom fantastičnom ukusu. Ali mnogi ljudi ne znju da bosiljak takođe ima prirodna svojstva odbijanja insekata. Ose posebno ne vole bosiljak, koji emituje jaku aromu koja ih drži na dalekoj udaljenosti.

Sadnja bosiljka u blizini trpezarije na otvorenom ili mesta za piknik dodaće ukus vašim jelima i odvratiti ose da vam smetaju.

Ruzmarin

Ruzmarin je još jedna aromatična biljka koja se može udvostručiti kao prirodni repelent osa. Ruzmarin može da izraste u prelepe grmove koji ne samo da štite vaš prostor od osa, već kao što znate, mogu biti i sveže začinsko bilje.

Hrizanteme

hrizantema Foto:Pixabay

Hrizanteme nisu samo poznate po svom šarenom cvetanju već i po svojstvima odbijanja insekata. Ovo cveće sadrži piretrum, prirodni repelent za insekte koji se često koristi u komercijalnim insekticidima. Sadnja hrizantema u bašti može pomoći da se ose i druge štetočine poput komaraca ili mrava odvrate.

Limunska trava

Limunska trava je odličan dodatak kulinarskom repertoaru i moćno sredstvo protiv insekata. Njegov citrusni miris je prirodno sredstvo za odvraćanje osa. Sadnja limunske trave u saksijama ili u blizini spoljašnjih životnih prostora može vam pomoći da uživate u vremenu napolju bez stalnog prisustva osa.

Pelin

Pelin se ističe kao karakteristično i snažno sredstvo za odvraćanje osa. Njegov jak, pomalo gorak miris deluje izuzetno dobro u tome. Uvođenje pelina u baštu može biti prirodni štit protiv ovih dosadnih insekata.

Bez obzira na to, neophodno je paziti na njegov rast, jer može postati invazivan ako se ne vodi pravilno. Čuvajte ovu biljku van domašaja dece i kućnih ljubimaca jer može biti otrovna kada se direktno proguta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nakon 17 godina ponovo se vratili na isto mesto da bi se parili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle