• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko dugo možete da držite piletinu u frižideru? Mnogo duže nego što većina ljudi misli

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci otkrili koliko dugo možete da držite sirovu i kuvanu piletinu u frižideru bez rizika od trovanja hranom

  • 1
piletina Foto: Shutterstock

Stručnjaci su otkrili koliko će tačno trajati vaša voljena pileća krilca u frižideru.

Bilo da se radi o tanjiru pečene piletine od nedeljnog ručka ili da su u pitanju bataci od večer spakovani u plastičnoj kutiji, svi smo u nekom trenutku oklevali pojedemo ove ostatke posle izvesnog vremena, sumnjičavi prema mesu i koliko može da "izdrži" u frižideru. I većina nas je uglavnom odlučila da "igra sigurno" i da se ratosilja ostataka, uprkos tome što pored današnjih cena, nikome nije lako da baca hranu.

Naime, preporuka je da se frižideri i rashladna oprema za držanje hrane podesi na osam stepeni ili niže, da hranu treba čuvati u "čistim, zatvorenim" posudama kako bi se sprečilo njeno kvarenje. Ovo neće da  zaustavi razvoj bakterija u potpunosti, ali će dramatično da ga uspori.

piletina, pileće meso, čišćenje piletine, pileća opna Foto: Shutterstock/Petro Artem

Uz to, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) navodi da se salata od piletine,  kao i pileće pljeskavice  i ostaci pripremljene (pečene, dinstane, pržene) piletine, koja je brzo ohlađena i dobro pokrivena, mogu čuvati tri do četiri dana pre nego što se konzumiraju. Potpuno kuvane pileće kobasice i ostaci pečene piletine iz rerne mogu da traju  još nekoliko dana preko, zbog visokog nivoa natrijuma koji pomaže u očuvanju.

Međutim, u Velikoj Britaniji, ne postoji nijedna preporuka koja dozvoljava držanje spremljene piletine u frižideru duže od dva dana - čak i ako ne pokazuje znake kvarenja. Prema britanskim propisima, ako je vaša piletina spremljena i zamrznuta, trebalo bi da je upotrebite u roku od 24 sata i da je ponovo zagrejate pre nego što je konzumirate.

Kada je u pitanju sirova piletina, najbolje je da se pridržavate saveta o roku upotrebe i bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja. I dalje je potrebno da pazite znake prokrvljenosti mesa, odnosno da ga dobro pregledate da li ima promene u boje (siva ili zelena) i promene mirisa, koje podsećaju na amonijak.

Zato je i preporučljivo da odmah zamrznete svežu piletinu  ukoliko niste sigurni da li ćete imati vremena da sve pojedete pre isteka roka od dva dana.

- Možete da zamrznete kuvanu piletinu na duže vreme. A najbolji ukus će imati ako je pojedete u roku od tri do šest meseci. Ako je duže zamrznuto, i dalje će biti bezbedno za jelo, ali se tekstura možda malo promenila - savetuje ekspert Mirrora.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Danijel

    7. septembar 2024. | 16:59

    Dok je ne pojedemo. 🤣

    Podelite komentar