• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikako ne smete da bacate ogrizak od jabuke na tlo zemlje: Profesor objasnio šta se tad dešava

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

O ovome ne razmišljamo, a često radimo

  • 0
jabuka, nož Foto: Shutterstock

Profesor dr. Robert Brus na Katedri za šumarstvo i obnovljive šumske resurse na Biotehnološkom fakultetu u Ljubljani, objasnio je zašto ne bi trebalo da bacamo ostatke kupljenih jabuka kada smo u prirodi.

Ako bacimo jabuku koju smo kupili u prodavnici u šumu, možemo naštetiti drevnim vrstama stabala jabuke koje rastu u divljini, kako on govori.

- Hiljadama godina, ukrštanjem i oplemenjivanjem, uzgajali smo ovo drvo jabuke tako da u njegovim genima ima najmanje pet različitih vrsta. Jedna od njih je naša divlja jabuka, koja se zove lesnika, a druge vrste potiču sa Kavkaza i Azije.

Hrast crnika ili divlja jabuka je drvo ili žbun visoko nekoliko metara sa krošnjom nepravilnog oblika. Plodovi su žućkaste boje, kiseli i trpki i sitni. Nisu ukusne za jelo, ali od njih možemo da napravimo džem, a prave i najbolje sirće - kaže Brus.

Kao i kultivisana stabla jabuke ili hibridi, lesnika je insektojeda.

Kupina, malina, jabuka Foto: Shutterstock

- Pčele lete sa jednog drveta na drugo različitih sorti i vrsta, oprašujući se na taj način. Dakle, jabuka može da oprašuje i kultivisana stabla jabuke, a ona koja su zapravo hibridi mogu da oprašuju stablo jabuke, Plodovi ovih hibrida se mogu jesti ili cediti u sok, to nije problem. Međutim, ako se jabuke kupljene u prodavnici baci u divljinu, one mogu niknuti i rasti u šumi. Ovi hibridi takođe imaju gene alohtonih vrsta iz Azije, koje zatim mogu ponovo da oprašuju divljim drvetom. To znači da jedan deo genoma ovih alohtonih vrsta donosimo u šumu - dodaje Brus.

Zašto bi trebalo da brinemo o ovome?

- Zato što bi bilo dobro da zadržimo pravu šumu, kakva je bila. Uglavnom zato što je drvo mnogo prilagođenije našim uslovima i samim tim otpornije na bolesti i štetočine od kultivisanih stabala jabuke. Zbog toga je veoma dobra osnova za uzgoj kultivisanih stabala jabuke koja su osetljivija.  Zbog toga se u šumi ili u divljini gde rastu crnike ne preporučuje bacanje jabuka drugih vrsta - dodaje on za "Novice.najdi.si".

Prema njegovim rečima, isto važi i za kruške, ali ne i za trešnje.

- Naše kultivisane trešnje su iste vrste kao i divlje trešnje, jer su nastale samo selekcijom, a ne ukrštanjem sa drugim vrstama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kakav trik! Evo kako da prepolovite jabuku golim rukama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle