Kako povratak plute u bocu vina može uticati na vaše zdravlje i ukus omiljenog pića

B. P.
B. P.  
  • 0

Zimsko, prijatno veče, vikend je pred vama. Spremate se da gledate film, pripremili ste grickalice i odlučili da otvorite flašu dobrog vina kako biste sve začinili. A onda shvatite da flaša ima pampur i da sada morate da pronađete otvarač, pa da se pomučite da ga izvadite pre nego što uživate u čaši omiljenog pića.

Mnoge ovo može da iznervira, jer bi bilo najjednostavnije da, kao i običnu plastičnu flašu, odmah otvorite i naspete sebi koliko želite. Međutim, kada načnete vino i ponovo ga "zapušite" plutom, znajte da to nije dobra praksa jer može dovesti do rizika po vaše zdravlje.

Važno je znati da pluta može promeniti ukus vina. U pitanju je hemijsko jedinjenje 2-4-6-trihloranizol (TCA), koje može izazvati opasnosti po zdravlje.

Kada zatvorite vino istom plutom, postoji rizik da se vino pokvari, a miris može podsećati na mokri karton ili vlažni podrum. Ovaj miris je jasan znak da nešto nije u redu i da je kvalitet vina promenjen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otvaranje boce vina pomoću pegle za kosu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle